Fuzbal

Ker ga cenijo

Začelo se je, ko bi marsikdo pomislil, odmahnil, zaklel, da se bo končalo. Aha. Ja. Navijači Maribora so se lotili samoupravljalske akcije, kako podpreti svoj klub. In to takrat, ko ni (več) šlo, ko bi marsikdo rekel, klinc, saj so v življenju še druge stvari. Saj fuzbal ni vse. A-a. Ne nujno, ne tu, ne v Mariboru. 

“Neom joko za Evropo!” je bila prva popotnica. Pohod iz Maistrovega trga na jug na derbi z Olimpijo je bilo nadaljevanje. In tako naprej. Bolj so navijači mislili, da bo kmalu bolje, slabše je bilo in ko so vijoličasti pomahali ligi prvakov, prvemu mestu, zmagi proti Olimpiji in naposled še Anteju Šimundži… Je bilo nekje treba začeti znova. Misija 14 temu pravijo Viole. Pod slogan “Gremo Maribor” se je zbrala preostala ekipa.

Najprej so izglasovali geslo za prvo naslednjo domačo tekmo. – povsem demokratično, kreativno, izvirno in konkretno. Morda so se kanček preuranili, saj je bila 7. septembra, ko so začeli s temo na neuradnem forumu NK Maribor, domača tekma z Domžalami še daleč [23.9.], vendar pomislek, da bi začetni entuziazem kmalu ugasnil, je bil povsem odveč.

Zdaj, ko nisi prvi, dokažimo, da si nam v krvi

 

2dj9vz7Tudi meni so na šoferšajbno nalimali prvi letak. Ne le meni in ne samo v Mariboru. Po okoliških krajih, nekateri so se javljali celo za Ljubljano. Zdaj, ko je ekipa po prihodu Krunoslava Jurčića gostovala v Novi Gorici [4:1] Tolminu [3:0] in Zavrču [1:2], bo zanimivo videti, kakšen vpliv ima precej preverjena mobilizacijska metoda. Tekma z Domžalami je sicer med tednom, hvala bogu vsaj ob 18. uri, saj so se v obeh krogih pokala Slovenje tekme ob štirih popoldan izkazale za totalen nesmisel, zato konkretnega efekta najbrž še ne bo tako zlahka presoditi.

A ne glede nato, koliko ljudi se bo zbralo v Ljudskem vrtu, je taka akcija dokaz, kako radi imajo ljudje fuzbal v tem mestu, da so zanj pripravljeni žrtvovati prosti čas, trud, voljo, denar in še kaj. In to v času, ko je ekipa rezultatsko padla, ko je bilo treba zamenjati trenerja, ko se je žvižgalo in ko se je, kar je tudi faktor, dvignila ravno Olimpija. Itak pa največ pove sam slogan. In to lektorsko popeglan slogan, kar zasluži posebno pohvalo.

Hkrati pa poraja takšen zagon vprašanje, kje je takšna energija sicer v mestu oziroma, kako je NK Mariboru uspelo, da so navijači ne samo preboleli trd poraz [z Astano], temveč takoj videli pol poln kozarec, stopili skupaj in naredili nekaj produktivnega, pozitivnega in povezovalnega. Še posebej zdaj, ko je vse okrog kluba na in ob igriščutako turbolentno.

P.S. Vse fotografije so iz neuradnega spletnega foruma NK Maribor. Ekipo Gremo Maribor lahko najdete na Facebooku, Instagramu in Twitterju

2015-09-22-172046

Komentarji

komentarjev