Nerazvrščeno

24,99 EUR? Ne! In Ne! In Ne!!!

Načeloma gledam v izložbe naših knjigarn samo iz enega samega razloga. Če je v izložbi že moj roman. Ki ga sicer še nisem napisal. In vprašanje, kdaj ga bom. Ker če bi napisal roman, e, bi napisal enega. Svinjsko dobrega. Best-seller. Takega, ki bo na maturi čez tri leta in bo frocom bolj všeč kot prfoksam slovenistike. Zdenkam in Stankam.

Ampak gledat v izložbe slovenskih knjigarn je skoraj tako, kot da bi se peljal mimo pokopališča. In to ne katerega koli pokopališča. Takega, dragega pokopališča. Mi teh sicer nimamo, čeprav so pogrebi, bojda, svinjsko draga reč. Skratka, če gledam v izložbo naših knjigarn, se šele ornk zavem, kako reven, beden, nekulturen in seljački sem. Mislim… Pa kako nimaš 40 evrov za knjigo Thomasa Pikettyja, kjer ti neki novodobni guru ekonomije razloži, zakaj ne boš obogatel s facebookom, zakaj imajo politiki najmanjše tiče in zakaj bodo diplomanti novodobni proletariat.

Ampak okej. To bi še res nekako šlo. Jebiga, ekonomija je draga. A, ej, ko sem videl, da stane jubilejna Pika Nogavička 24,99 evrov?!?! Popizdil sem. Dekl mi je odneslo, res. Pa… Kako? Od kod? Kdo smo mi?

Razumem, lahko bi – podobno kot pri muziki – na dolgo in široko šel raziskovat, kako nas majhnost jebe, ker imamo nizke naklade in te jajce. Veste kaj? S tem so nas samo lepo nategnili. Direkt u usta. Naša načitana usta. Ker Slovenci res ornk čitamo. V knjižnicah za dobre naslove čakaš, da nekdo končno prečita frdamano knjigo. Bojda si nenormalno veliko sposojamo in nenormalno malo kupujemo. Ampak, kaj se potem zgodi? Kaj? Vam bom povedal kaj.

Bodite pozorni na vse one “literate”, ki so v bistvu uredniki, ki so v bistvu prevajalci, ki so v bistvu lektorji, ki so v bistvu razpis in veze na dveh nogah. Pa ne, ne bom zdaj tu poimensko in ne bom glumil raziskovalnega novinarja. Samo omenil bom, kako žalostno je, da imamo na eni strani uspešen (!) projekt Botrstvo, po drugi strani pa stane ena taka knjiga, kot je Pika nogavička, več kot enomesečni račun za elektriko. Ne, dragi moji, to ni ne demagogija ne populizem. Ne kandidiram za debila, ki bo zmagal na volitvah tako, da bo zgradil rondo v štirikotnem križišču.

Ne. Samo rad bi, da se vsi malo zamislimo. Zakaj poznamo vse v knjižnici [in Maribor ima edini od večjih mest tako malo knjižnico, da se dva sploh ne moreta srečat med policami] in skorajda nikogar v knjigarno? E, bil sem v Beogradu, v Amsterdamu, v Londonu, na Dunaju, v Torinu in še kje v knjižnicah. ja, večja mesta, okej, štekam. Ampak pri nas grem v knjižnico samo, če moram kupit darilo za starše, seko ali pač neko obhajanje nečesa, pa nimam nobene pametne ideje. In tako skeširam te urednike, lektorje, kritike, prevajalce in latentne pisatelje, ki nas vse napizdujejo, da smo Slovenci narod knjige.

Ja. Smo. Sam sem mega privrženec trga, ampak ko nekdo proda v bruto znesku knjig za skoraj 20 čukov, dobi pa honorarja ven 1.800 bruto in se mora še zahvalit… Saj ne prodajam tople vode, bog ne daj, če bi jo, bi našel neko tujo knjigo o topli vodi in jo prevedel. Z naslovom: Mlačni odtenki. Ali neka taka jajca.

Skratka. Knjige pri nas so svinjsko predrage. In avtorji, ki so pri nas na polici, so ali mrtvi ali pa kandidirajo za Prešernovo nagrado, kar je itak isto kot biti mrtev, saj se stegneš po novem kvečjemu pol leta po nagradi. In to je narobe. Kot je tisto, da je Goran Vojnović naš perspektivni mladi pisec, ki je dobil nagrado Prešernovega sklada zato, da je falil vejice prosto po fužinskem Prešernu. Pa nisem ljubosumen na Vojnovića, kar mi vsi očitajo. Nisem. Škoda je le, da so ga posilili direkt u dupe in rekli, evo, pa smo vam našli pisca generacije. E, jebiga, potem si raje pogledam Outsiderja še 1.508-ič.

Torej. Piko nogavičko bo mularija še vedno brala znucano iz knjižnice. Kar je okej. Sprašujem se samo, zakaj otroke že tako mlade delimo na one, ki berejo jubilejno izdajo in na one, ki čitajo klasiko? E. To. Jebala vas elita. Ne, pri Piki nogavički pa se pač ne bi smeli deliti na leve in desne, na bogate in revne in na one in ove. Ne. Ne. in Ne!!!

FullSizeRender

Komentarji

komentarjev