Fuzbal

Evrogol? Agimgol!

Dras! Bum! Drajek! Rašlje! Samo Sebastjan Gobec je lahko, zmogel, imel muda vstat na celjski klopi. In zinil, najbrž, nekaj v stilu: pjebje, se zgodi. Ja. Se zgodi. Ko je Agim, se to zgodi. Ja. Pa sploh ni šlo Mariboru v prvem polčasu, spet, kar ni prvič, a smo po Kopru mislili, da je moštvo pod Krunoslavom Jurčićem zmožno sestaviti nebipolarna polčasa. Ampak… Agim Ibraimi je zarezal po materialu kot zna le on. To je tisti Agim. Ja. Tisti. Dras! 

Ne vem, ali Matic Kotnik, domači golman, ki mu vsaj jaz slave ne morem peti že nekaj krogov, ni imel dovolj že takoj na začetku, ko je dal Daretu Vršiču dve možnosti za hiter gol, ki bi ubil voljo gladko zadnjemu na lestvici. A je Dare falil, kar grdo, sploh odbitek in je glava bolela aktualne prvake. Pa Celjani niso švoh moštvo. Eh. Sploh ne. Samo ne morejo preboleti vseh odhodov. še včeraj so igrali v evropski ligi, zdaj imajo le eno zmago. Gregor Bajde z mariborske klopi gleda, kako klub nikakor ne zmore nabrati vsaj kako točko tu, tri tam. Nak. Vendar so ponudili v prvem delu zelo stabilen odpor. “Če bomo igrali tako kompaktno v drugem polčasu, lahko Maribor tudi presenetimo,” je Jure Travner dihal v tv kamero ob polčasu. Petar Stojanović je verjel, da potrebujejo le malo več konkretnosti tam spredaj. Prav je imel slednjo.

“Nisem pa zadovoljen z nekaterimi napakami” – Krunoslav Jurčić

Kajti konkretnost so gostje dobili. Agim. 50 minuta. Nato tri minute kasneje premeteni padec Mendyja ob Klemenčiču. Penal za Tavaresa. 109 komad, po sredini, walda, tam je, kjer je Kliton Bozgo bil že toliko časa, da je vmes osivel. In nato je Enes Džurković vrnil Mariboru z njegovo mero. Bum! Lep gol, Handa se je stegnil, a le za kamere. Za kako minuto so Celjani upali. Potem pa akcija, ki je parirala le koreografiji Viol, ko gre za napovednik za sobotni derbi v Stožicah. Kabha je imel piknik, čago, podal fenomenalno do Stojanovića, ta pa je na pladnju serviral gol za zmago Sallalichu.

IMG_0086

Kar pa ne pomeni, da je vse bilo, kot mora biti. “Zadovoljen sem s tremi točkami, nadaljujemo mini serijo, s katero smo lahko optimistični,” je povedal Kanalu A takoj po koncu obračuna Krunoslav Jurčić, a vendarle dodal, “nisem pa zadovoljen z nekaterimi napakami.” Gotovo je mislil na prvi polčas, na anemično igro, na nobene resne nevarnosti iz kar osmih kotov v prvih 45 minutah. Ko so se Celjani, kot je povedal Iztok Kapušin, postavili visoko in agresivno, je Mariboru posest bila skorajda v napoto. Niso vedeli, kaj bi z žogo, komu bi jo še dali. Jure Travner je ob polčasu najbrž mislil, ha, pojedel sem Ibraimija. Ko bi bil vedel, kako se bo počutil na koncu tekme.

Fenomenalen obisk iz Maribora [skupaj pa zelo solidnih 2.500] je napovedal, kakšen boj se obeta v soboto. Ne samo na igrišču, tudi za vstopnice in vse, kar sodi zraven. Le tistih 15 EUR za vstopnico za goste… Je kanček… Ne, ne bom. Drugič. Maribor ima tri zmage zapored [Krško, Koper, Celje], kar je najboljši niz v tej sezoni. Rudar bo sicer svoja zgodba v sredo, vendar obeta se res najpomembnejši derbi zadnjih nekaj sezon. Misija žabarija. V tej, naši, prvi ligi. Končno je fuzbal nazaj. Po tistem… “premoru”.


Jasmin Handanović 7/10 Pri golu je lahko ponudil le parado. Tudi pri dveh drugih (pol)priložnostih ni imel veliko možnosti. Redki so streli, ko so, pa pridejo hitro, malo za hrbet branilcem in Handa takrat ostane prevečkrat sam. A tokrat ni bilo usodno.

IMG_0089

Mitja Viler 6/10 Morda, ne, ne morda… Dejansko najšibkejši člen. V prvem delu je izgubljal žoge, slabo ustavljal, skratka nezbrano, pa še karton si je prislužil, četudi Celjani niso predstavljali kdo ve kakega resnega odpora v tistem trenutku. Nenavdahnjena tekma, milo rečeno.

Željko Filipović 7/10 Velja enako kot za Mertlja, čeprav je vprašanje, kdo bi šel na štoperja, če se ne bi bil Šuler poškodoval. Filipoviću zdaj morda manjka malo občutka za igro na sredini, zato bo zanimivo videti, kje bo igral na derbiju. Glede nato, da je po vstopu Šulerja namesto Mendyja šel na sredino…

Aleš Mertelj 7/10 Ni zaman Krunoslav Jurčić hvalil prav njega po Kopru. Da se žrtvuje, še v gol bi šel, dajte mi rokavice in ajmo. Ne glede nato, kakšne bodo kritike. Ker so bile hude. Da Merti pač ni za štoperja. Res ni, to bi veljalo sploh za derbi, vendar tokrat je resnično marljivo krmaril.

Petar Stojanović 7/10 Ko je rešil vsaj en protinapad in se vrnil v obrambo, je pokazal, da se je naučil tiste prave koktejl mešanice: kako biti v napadu in obrambi hkrati. In ko obrambne akcije niso bile dovolj, je ponudil filigrantsko podajo Sallalichu za 3:1. Res dobra tekma, če bo tako vtekal po bokih Olimpije… Ima Maribor vsaj eno res močno orožje.


Dare Vršič 6/10 Tokrat ni tako prišel do izraza kot proti Kopru, poznalo se je, da je žogo več imel v nogah Ibraimi in je igra šla višje in na drugi strani. Nižja ocena pa zaradi zapravljenega zicerja na lasten odbitek, kar je nekoliko ubilo voljo vsaj do konca polčasa. Malo so popustili živci in prejel je tudi rumeni karton.

IMG_0090

Marwan Kabha 8/10 Suvereno je odigral. Ne le suvereno. Kabha se je navadil, lažje diha, ko je sam na sredini. Krmili, pušča žogo kar med nogami, skuša dobiti oči še na hrbet. In to je tisto, kar šteje, kar Maribor rabi. Takega igralca, ki si upa sam po sredini, nastavi žogo na nogo, udari in bam – štanga! Kabha se je res navadil, da ima žogo na sredini. Kakšna razlika v primerjavi z zadnjimi dnevi Šimundže. Da nekdo dejansko uživa, ko ima žogo in išče soigralce. Vrhunsko.

Sintayehu Sallalich 7/10 Driblal je. Okej. Korektno? Ja. Konkretno? Ne. Sallalich ni več tisti youtube igralec, ki vsako žogo zalepi na kopačko, glavo med ramena in ajmooooo na juriš. Nak. Ne gre. Ne vedno Da se poraja vprašanje, zakaj tako malo minut pod Jurčićem dobiva Damjan Bohar. Gol je bil namreč delo Kabhe in Stojanovića, a je Santi vseeno lepo porinil žogo v gol.


Jean-Philippe Mendy 7/10 Vrhunsko je zrihtal penal. Klemenčič ga je porinil zunaj, Mendy pa je, enkrat za spremembo, znal pasti na pravem mestu ob pravem času. Tudi iz obrata se je poskusil, pa s peto je skušal driblat med noge… Skratka, Mendy si upa več.

IMG_0088

Marcos Tavares [K] 7/10 Kaj še reči. Penal je vsekal po sredini. Kdo pa ne bi? Za 109. gol se tudi spodobi. Tam je, kjer je bil Kliton Bozgo, ko je štepal svoje zadnje komade. Iznajdljiv, potrpežljiv, nesolerski. Počaka, marljivo in zbrano. Gura. Tilen Klemenčič ga je dobro pokrival, kar se je poznalo. A vendarle. 109 komadov!

Agim Ibraimi [igralec tekme] 8/10 Za takšen gol… Pardon, za takšen gol. Vredu. Agimu marsikateri taki šus spodleti. Tudi grdo. Ker si tako želi. Na vsake toliko pa tudi pade. Dras! Matic Kotnik si je bil sam kriv, kaj pa je izzival. Če je mislil, da bodo navodila Kapušina, kako naj Travner drži makedonskega reprezentanta… Je mislil zelo narobe. To je ta Agim. Vreden milijon(e).


MENJAVE

Marko Šuler [od 63. minute] 6/10 Morda je bila menjava tudi kanček pretirana (pa ne zato, ker sem Marka srečal pred bolnišnico v Mariboru še v torek], saj je zelo vplivalo na igro obeh moštev, da je Maribor menjal postavitev. Nevarno je posredoval ob Ahmediju [blizu penala] in spet imel eno “falš” podajo, ki je dala Celjanom še nekaj upanja.

IMG_0087

Aleš Mejač [od 85. minute] -/- Že to, da je vstopil, je bilo presenečenje. Recimo. Dobil je priložnosti proti Slaven Belupu, kar kaže, da Jurčića ne zanima, kaj je bilo pod Šimundžo. Stranski tir? Ne. In še na sredino ga je poslal Jurčić. Zakaj? Zato ker je Mejač skoraj stisnil gol, malo je manjkalo, zadel je ono štango, ki zadaj za golom napenja mrežo. Pa saj so jo vijoličasti dovolj zrahljali.

Dalibor Volaš [od 92. minute] -/- Najbrž nas je Jurčić s to menjavo spomnil, da bo v sredo na vrsti četrtfinale pokala z Rudarjem, ko bo najbrž malo več priložnosti vendarle dobila vse bolj kvalitetna klop.

Komentarji

komentarjev