Fuzbal

Ljudski, Ljudski vrt

No, to pa je presenečenje. Aha. Je. NZS se je odločila in dodatno kvalifikacijsko tekmo za Euro 2016 z Ukrajino premaknila/dala v Maribor. Ljudski vrt, torej. Ker je tam padla Rusija? Tudi, jasno. A stadion seveda sam po sebi še ne zagotavlja uspeha.

Dado Pršo je pljunil tisti gol za Bežigradom, ko je Bojan Prašnikar predvideval, da bo 1:1 iz Zagreba zadostovalo za pot na Portugalsko. Ma, jok. Ni. Bežigradu je v tretje spodletelo. Ali pa je manjkal tisti nori element, ki sem ga vsaj sam videl v živo. Oba. Razpaljotko Mileta Ačimovića proti Ukrajini s polovice in tista najboljša podaja proti Romuniji, ki jo je Milan Osterc kadarkoli ponudil. Tekme z Romunijo se spomnim po snežaku, ki smo ga naredili na bencinski na Dunajski nasproti stadiona. In po pretepu med Zdravljico med navijači.

Kot se tudi nore tekme z Rusijo v Ljudskem vrtu, v prvi vrsti na vzhodni tribuni, ko se mi je zdelo, da lahko Pavljučenka in druščino primem za dres in pomagam našim. O, ja. Kakšen dan. Bog je. Navija za Slovenijo. Zdaj v ljudskem, Ljudskem vrtu. Evo, zdaj pa pet ugotovitev ob tem, da je NZS izbrala Ljudski vrt.

IMG_6990

Ljudski vrt: boljše vzdušje in/ali boljši rezultat
Dobro, proti Rusiji je res bilo neponovljivo. Ob prihodu na stadion si dobil občutek, pismo, ratalo nam bo. Mišo Brečko bo zgazil onega Žirkova ali kaj je že bil. Dedić ga je maznil, Handanović sanjsko branil in, e, šli smo na Euro. Kar pa ne pomeni, da se vzdušje naredi, ono, samo po sebi. Slovenija nima bundeslige mentalitete. Morda tega ne razumeta ne Srečko Katanec ne NZS. Lahko pa vidita, kaj piše Slavko Jerič [MMC RTV Slovenija]. Da ima Slovenija boljši izkupiček v Ljudskem vrtu.

Cena karte: 28 EUR
To ni malo. Še zdaleč ne. Sploh za vzhodni del države. Je, nenazadnje, skoraj dvakrat več kot za tekmo z Litvo. Pri čemer seveda to ni en in isti šmorn. Če bi igrali z Gibraltarjem za Euro, bi bila cena karte razumljivo višje. Za Mariborčane, od katerih se seveda toliko bolj pričakuje delež pri vzdušju, bo to velik zalogaj, a saj veste, pravi navijači menda vedno nekje spraskajo tisto zadnjo kinto za fuzbal se vedno najde. Ima se, može se? Mogoče ja. Nekje je pač NZS moral skompenzirat tistih 3.699 sedežev razlike.

Družinska karta: 20 (odrasli) + 10 (otroci do 14.)
Če kaj, je NZS zadela v polno z družinskim sektorjem. No, saj to si je zmislil Michele Platini, a pri nas je družino, prosto po Andreju Staretu ob vsaki prižgani baklji (tudi ob tistih, ki ne letijo na igrišče), iz stadiona pregnalo huliganstvo. Kar delno seveda drži, delno pa tudi ne. Cena kart ni nepomembna, kar so te dni pisali v Mariboru, ko so videli, da so karte za derbi v Ljubljani po 15 EUR [sicer so na voljo tudi vstopnice v Vijol’čni bajti po 5 EUR]. To je, za primerjavo, trikrat več, kot je veljala cena vstopnice v soboto na Areni Petrol v Celju. Ampak, če kaj, so družinske karte res top pogruntavščina.

FullSizeRender (2)

Združeni slovenski navijači
Ja. Tu pa je težava. Če odštejemo tiste tradicionalne in vestne transparente (Japodi, Brkini za Slovenijo ipd.), je beseda združeni slovenski navijači že nekaj časa oksimoron. Ravno za golom, bodisi na jugu Ljudskega vrta ali severu Stožic, ponavadi zevajo prazne vrste stolov. Zgodba ima seveda doooolgo in siiiiivo brado, še tam, iz prvih Katančevih časov in zgodb, kdo je šel v Korejo in kdo ne. Pri čemer Katančevo ubadanje z žvižgi, ki jih je poslušal ravno v Ljudskem vrtu po Estoniji, ali pa retorično spraševanje, čemu z avtom v San Marinu, da se po dvajsetih Ampak to ni pomembno. NZS in navijači bi počasi lahko našli neko soglasje, koreografija pa bi bila skoraj nuja – da ne bo le, ko igramo s kom iz prvega bobna (a la Anglija). Če kaj, potrebuje reprezentanca ravno zdaj podporo. Kot je rekel že Boštjan Cesar: podprite nas. Bomo. A slej ko prej bo NZS morala stopiti bližje navijačem. In oni zvezi. Največ lahko pri tem naredi dober rezultat. Vsi si želimo, da bi našim uspelo. Takrat bo tudi hešteg #srcebije res imel smisel.

Končno boljši PR
Vprašanje, če bi se NZS odločila za Maribor, če ne bi bilo kavč selektorjev, MMC-ja, twitterja, facebooka in drugega… S tem je NZS pokazala, da posluša navijače. Ker nujno rabi boljši PR, kar je zdaj končno slišati tudi pri selektorju Katancu. Ki se seveda predrkavamo drug drugega in tekmujemo, ker smo Mariborčani baje vnaprej zafrustrirani z Ljubljano in Stožic, kamor navijači Maribora številčno hodijo na vsaj dva derbija letno, medtem ko Ljubljančani baje radi rečejo, da smo Mariborčani zafrustrirani zaradi Ljubljane. Ni pomembno. V torek, 17. novembra, bomo vsi Slovenci. Mi, Slovenci.

Vstopnice gredo v prodajo 2. novembra ob 12. uri. Več tukaj

Komentarji

komentarjev