Nerazvrščeno

Revščina!

Zasebno bogastvo temelji na javni revščini. Vemo. Pardon, je vedel. Že Karl Marx. Zdaj je to, 150 let kasneje, nagruntal tudi Thomas piketty, najbolj znan ekonomist ta hip. Ne, ne bom zdaj tu flodral o neoliberalizmu, socializmu in ostalih iznajdbah človeštva. Ne gre zato. Gre za njegovo knjigo Kapital v 21. stoletju. Ki košta pri Mladinski knjigi – 39,96 EUR. Da, štirideset ojrov. 

O knjižnih trgih veliko ne vem. Štekam, da je treba plačati prevajalca, lektorja, oblikovalca. In pravice, da knjigo sploh izdaš. Okej. In 772 strani je res ornk špeh. Verjamem, da se kar lepo zajebavaš, da izdaš tako knjigo. Že da je izšla v angleščini, je trajalo leto dni. In še eno leto, da smo jo dobili mi.

Jaz sem jo, dokler nisem zgubil zanimanja, prebral, kaj pa vem, kakšnih 200 strani. “Sposodil” sem si jo. Pač. Strokovna knjiga kot marsikatera druga, le da pač Piketty kot nekoč Zola ali Marx doživeto opisuje, zakaj so eni bogati, mi vsi ostali pa revni. Ker da vsi kradejo državo. In da država rešuje banke, odvetnike, špekulante in ostale kretene. Mi pa to gledamo in se praskamo po jajcih. Ali nekaj takega.

IMG_7294

Skratka, ne bom zdaj obnavljal vsega o knjigi. Ne. Skrbi me nekaj drugega. Kako je možna pri nas taka hinavščina, takšno licemerstvo? Da stane knjiga, v kateri izvem, zakaj sem reven, kar 40 evrov?!?! WTF?! Okej, Mladinska knjiga je v začetku oktobra ob izidu organizirala okroglo mizo v Ljubljani, kjer so bile na voljo brezplačne vstopnice. Seveda pikettyja ni bilo. Ima gužvo, ali kaj. Najbrž res. Slovenija je, ironično, premali trg.

Kot sem pisal že pri jubilejni izdaji Pike nogavičke: knjige so pri nas brutalno predrage. Zato pa je v knjižnicah taka kilometrska gužva. Narod si ne more privoščiti knjige, kjer bi izvedel, zakaj je tako presneto reven v primerjavi z onim 1%, ki je nesramno bogat. In mislim, da bi se Mladinska knjiga lahko malo zamislila. Da nas ima, če smo iskreni, malo za norca. Ima knjigarne na najboljših lokacijah, čeprav Slovenci ravno ne kupujemo več knjig na metre. Njena lastniška zgodba je cirkus svoje vrste, ampak Mladinska knjiga se od vseh obnaša ravno tako, kot piketty piše, da nas vodi vse zugrund. 40 EUR je pač preveč. Je. Pa rečite, kaj hočete. Če bi s piarjem znali malo bolje, kaj šele z marketingom in postavili v trgovine prodajalce, ki niso sitni, če karkoli vprašamo, bi morda pritegnili več ljudi, ti bi kupili več knjig in cena bi padla.

Tako pa lahko trenutno o tem, zakaj je 99% revnih, pri nas bere tisti 1%. Bogatih. Ker 40 evrov za knjigo pa res ni malo. Da si lahko pri nas narišemo e-izdaje, pa vemo. Slavna knjiga Iana Kershawa o Hitlerju košta pri Mladinski knjigi 30 evrov. Za e-izdajo! Pa a ste znoreli? En epub/mobi/pdf fajl za 30 evrov?! Na Amazonu stane skoraj natanko pol manj! Ali dnevnik Anne Frank za 14 evrov? To so cene paperbackov, ne pa e-fajlov.

IMG_7293

Vem, kmalu sem slišal tisto, da v Sloveniji od knjig živijo vsi – razen tisti, ki jih pišejo. Ko sem Mladinsko knjigo prosil, če bi lahko na eno mesto napisali spisek vseh knjig, ki so izšle pri legendarni seriji Kondor, so me pošiljali sem in tja. Od tajnice do druge tajnice do nekega oddelka pa do drugega. Samo štel sem. Koliko je to ljudi. Ki seveda ne pišejo. Vprašanje, če sploh berejo. Nimam pojma.

Ampak čudi me, da se nihče ne oglasi zavoljo takšnih cen knjig. In to knjig, kjer nam en ekonomist epopejno razloži, zakaj smo revni. Kje je zdaj FDV klika? Kje filofaks? Kje vsi ostali? Nikjer nobenega. Vsi vedo, kako gnil je knjižni trg, ampak so raje tiho, ker se bojijo, da bodo naslednjič ob kak honorar. Verjemite, prišla bo generacija, ki je itak že tu. Ki bere knjige, sunjene iz internetov. In pač čitajo v angleščini. Ker je đabe. In ko bodo prišli do denarja in morda razvili drugačen odnos, bodo kupovali leđit knjige. Za soliden, pošten znesek. Ne pa za 40 evrov.

Kje živite vi, na Mladinski knjigi? Odprite okno in poglejte malo po ulici in se vprašajte, koga imate za norca s 40 evri za knjigo?

Komentarji

komentarjev