Nerazvrščeno

Nastalo bo? Nastalo je!

Končno. Spet. Ornk. Solaža! Končnooo! E, to mi je prvo padlo na misel. Ob prvem poslušanju na slušalke, doma. Še vedno, ko se lotim novega izdelka Siddharte, v meni vlada tisti občutek… Leto 2001. Časi, ko je mariborski Radio City še vrtel Bohemian Rhapsody sredi dneva in ves teden napovedoval novi singel Siddharte. Prvega iz Norda. B Mashina. Taka ihta, da sem fotru rekel v avtu, naj niti pisne ne. 

Okej, ta flešbek je pač naslonjen na dejstvo, da je Nastalo bo, novi spot in prvi singel iz prihajajoče sedme plate Ultra [11. decembra se bo pricedila kot drugi polčas, nadaljevanje albuma Infra], že dvajseti videospot. Uf. Kako. Grejo. Leta. Mimo. Mater, Siddharta je, ko prešteješ te videospote, res še iz nekih drugih časov. Videospotnice. Ko je uletel njihov prvi izdelek, Pot v X, se je v vsaki dnevni sobi na veliko kregalo. Takrat je bil še Dnevnik [in pa 24 ur] ob pol osmih. Videospotnice takisto. Bum, dras, bam. Kregali smo se za pilota? Morte mislit? Ne, nočem biti senilen in nostalgičen in tumbati, kako smo vse zavozili in kako je bilo boljše, ko smo bili mladi…

Mladi. E, to uspe Siddharti v Nastalo bo. Morda je kriva končno spet kakšna kitarska solaža, ki jo tokrat Primož Benko razlije po končno spet izstopajočih in iz aviona opaznih ritem kitarah. Pa wah-wah na koncu. Kot neke vrste hommage Pot v X. Bemtiš, kako gre čas naprej. Siddharta ima že 20 let, a ji vsaj z Nastalo bo ostaja ostajati mlada. In pa Tomiju Megliču je KONČNO spet ratal tekst, ki si ga že pri tretji ponovitvi refrena lahko mrmramo poleg. Refren, vreden tiste Siddharte, zaradi katere smo drli na Bežigrad in nekateri še na reprizo v Stožice. “Ostala boš ti, ostal bom jaz, nastalo bo tisoč najlepših pesmi… In najlepši čas.” Magično vrhunsko! Sploh, ker lahko kričimo čez klaviature tokrat ravno prav naštelanih klaviatur Tomaža O. Rousa. Kako spolzimo vsi skupaj čez. Še Jani Hace [bas] in Boštjan Meglič [bobni] sta v videospotu upravičeno “padla not”. In, ja, za nas orto spremljevalce kariere Siddharte. To je komad, kamor bi spet pasal tisti saksofon Ceneta Resnika. 

Siddharta_album_ultra
Siddharta – Ultra

Nastalo bo je tako najboljši klasični rockerski komad, ki ga je Siddharta posnela po Sagi [Angel Diabolo, Vojna idej], čeprav distorzije ni manjkalo niti na VI [Postavi se na mojo stran] niti na Infri [Dios]. Nastalo bo pa bolj dela, bolj nastane morda ravno zaradi tako izstopajočega teksta. Ki ne gre iz glave. Še, pismo, riff si mrmraš. Pa solažo. Če se Dan D gre minimalizem, rahlo bolj obskurne sorte, se je Siddharta spomnila, da je nekoč pisala komade Stipe, Opice, T.H.O.R, Zoo 69, Črnobelo, Plastika, Domine, Mr. Q

In videospot? Izi pizi. Tako se to posname. Ja, saj nas najprej pozdravi sopihanje konja. Vendar protestniška nota [“Na ta večer od daleč opazujem ljudi / lahko te vidim tudi kadar ni več luči”] se nato hitro pomeša z intimo v dvojini [“Ledeno mrzle roke hladijo srce / Le-to bo pregorelo od tvojih besed”]. Kaj nam torej ostane? Tukaj sva. Sama. Podeliva si telo. Kje je bil ta Tomi Meglič? Kdo, razen njega, še lahko v rock štikl uporabi stilistični blef, imenovan le-to? In potem že omenjeni refren? Vau. Res. Mravljinci in občudovanje. Že na Infri pesnik ni več sam v sobani sedel. Zdaj se je pesnik vrnil in vse napisal na novo. Bolje? Ne nujno. Drugače.

Siddharta z Nastalo bo počne tisto, v čemer je najbolj genialna. Ja, resda nas starejše fene, ki imamo popraskane Id-e in Norde, kjer ti zgornji del cedeja seveda pade narazen, ker se je cd že zdavnaj zlamal, nikoli več ne bodo tako navdušili kot v svojem primarnem, pionirskem šusu. Ampak! Velik ampak! Z Nastalo bo, takim štiklom, Siddharta ujame vsako novo generacijo, za katero mislimo, da je rock, kitare, črno pomalani nohti modelov, ne zanimajo ali da je passse. Nak.

Nastalo. Bo. Nastalo. Je.


TOP 5 VIDEOSPOTOV SIDDHARTE

5. B Mashina [Nord, 2001]

Ker je šele s Siddharto Ljubljana dejansko vstopila v novo tisočletje. Vzela je najboljše kulise [Cankarjev dom, TS3], se vozakala gor in dol ter vpletla v sicer futuristični komad eno najbolj prepoznavnih in oprijemljivih zgodb. Aja, pa rop banke? Top!

4. Domine [Petrolea, 2006]

Za balast podirajo domine / sol na prelomu libida. Hm. Kdo? Koga bi vi dali v videospot? Okej, bodočega Tomaža Kajzerja. Kul. Ampak, no, koga? Ja. Punce. Atletinje. Vrhunska realizacija, najbrž še posebej zato, ker so punce bele, Siddharta pa okravateno črna na plošči, ki ni tako ratala, kot so vsi mislili, da bo. Presežek? Sklepni podalpski kader Ljubljane.

3. Klinik [Nord, 2001]

Zdaj, za nazaj, Klinik deluje kot generalka za Bežigrad. Čisto resno. Plesalke… Uf. To. Je. To. Resda Tomi ni nesel na snemanje kitare, ki mu jo je podaril Jonas [nesel je gibsonko]. Ampak tukaj se je dokončno izdelala, vsaj za naslednjih pet let, podoba Tomija Megliča, ki je šel tipom na živce, puncam pa na srce. Koreografija v utesnjenem prostoru. Jap. Klinika. Let nad kukavičjim gnezdom 2. 

2. Ring [Rh-, 2003]

Najbolj Tomijev videospot? Najbrž res. CGI in animacije in to. Tomi je postal – puzzle. Ena-na-ena dvoboj z mlado igralko… Jap, dela. Kdo pa bi na koncu rad sam ostal? Ampak, klinc, videospot je uspel pokazati, kaj je tisti strup, ki ga je v čaj nalil Tomi za eno najlepših in tudi najbolj trdih balad v zgodoviniu slovenskega rocka. Moja ladja še na suhem potonila bo. Ja, saj bi dal tudi Rave, ampak ima Ring več intime. 

1. Samo edini [Nord, 2001]

Spot takih presežkov, ki tako zarine dušo nekam tja, do grozljive stiske… Spot takih razsežnosti, da je še Siddharta le statist v lastnem videospotu. Okej, ja, crossover med Ko jagenjčki obmolknejo in Dead Man Walking je več kot očiten. A dela. Ker je… Rahlo naš. Zdi se nam, ves čas, da ne samo, da obsojenca poznamo, ampak da bi se lahko, če bi se tako groteskno zaljubili, znašli na njegovem mestu tudi mi. Absolutni zmagovalec. Pika. 

Komentarji

komentarjev