Fuzbal

Mendy? Mendy!

Jasmin Handanović 7/10

Ko je na samem začetku, ko je Gorica vrnila z natanko enako mero [beri: dve polpriložnosti, več ihte kot izkupička] zavladala rahla panika ob dveh zaporednih poskusih domačih, je bil daleč najbolj miren, zbran in odločen. Oba strela v okvir je ubranil, zdi pa se, da je tudi on bolj užival ob tandemu Šme-Defendi. Celo tako, da je eno žogo kar “zbalinal” [beri: padla mu je iz rok], še vedno pa se ni navadil, da mu soigralci včasih iz sredine podajajo vratolomne podaje [beri: ena takih je končala v golu, saj še pomnimo Zavrč, ne?]

Mitja Viler 6/10

Na oko vsekakor bolje kot proti Krki. Sezona, v kateri še vedno uspeva njegova hop-cup finta iz leve na desno, a hkrati počasi celotna liga s Krko vred spoznava, da Viler ni več med najhitrejšimi [zato je Gorica raje šla po svoji desni, če se je upala], se mu morda do konca sestavi. Se je pa spočil in hkrati pokazal nogometno inteligenco, saj je tokrat vsaj kanček bolj premišljeno Žeeeleee-tuuuu-seeeem dvigoval roko. Njegova asistenca pa je bila bolj ali manj splet naključij, saj se mu je drugi del dvojne podaje s Tavaresom v bistvu odbil od goleni. Ampak dobro. Je bil tam.

Rodrigo Defendi 8/10

Mi smo Maribor. To je sporočil v vsakem štartu 29-letni branilec, ki se je proti Celju še rahlo lovil v prvem polčasu, nato pa zvadil v drugem še za dober obračun z Olimpijo, kar je nadgradil z najboljšo predstavo med tremi dosedanjimi. Robustno, ostro, hrabro, predvsem pa točen v vseh naletih [beri: če bi zamudil, bi s tako ostrino hitro dobil rumeni karton]. Prvi štoper Maribora? V tem trenutku absolutno. Tudi zato, ker zna ostati visoko po prekinitvah, kar mu je ponudilo resno možnost za prvenec, a je meril previsoko.

Foto: Nk maribor
Foto: Nk Maribor

Denis Šme 7/10

Če Marko Šuler ne bi bil že v petek javil, da proti Gorici ne bo zmogel, bi Šme najbrž obsedel na klopi. Kar bi bilo… No, škoda. V mladi reprezentanci je v postavitvi 3-5-2 pokazal, kako gibljiv in motoričen štoper z odtenki bočnega je. Aha. Z Defendijem se je ujel, kot da bi si menjavala sličice za SP 2010, če ne še prej. Šme je trenutno v nedvomno boljši fizični pripravljenosti kot Šuler, ki resda ima izkušnje, a prav v teh prepogosto zataji. Zelo soliden prvi nastop.

Aleš Mertelj 7/10

Če bi se izbiralo mesečno Vijol’čnega bojevnika, bi Aleš Mertelj pobral nagrado za februar in marec in bi bil glavni kandidat tudi za april. Ni mu bilo lahko, dvakrat so ga ornk kresnili po nogi [sploh Jaka Kolenc]. Mertelj se je zdaj že kar konkretno udomačil na desnem bočnem, kar seveda ni nujno dobro, a čeprav daje občutek profesionalca, ki mu je to pač služba, vendarle ni zamorjen, ker mu je šef naložil obveznosti, ki ne sodijo nujno v opis delovnih zadolžitev. Manjkajo pa predložki, tokrat je stal bolj globoko in ob vnovič carinskem Ibraimiju je bil Maribor brez desne strani.

Damjan Bohar 7/10

Ne vem, kje kdo vidi nihanja pri Damjanu Boharju. Okej, morda pri njegovi pričeski [videli smo že vse od košate glave, balin lige prvakov in zdaj te košate irokezice]. Ampak v igri? Nak. Bohar si je KONČNO zaslužil mesto v prvi postavi, čeprav je k temu botrovala tudi kazen Dareta Vršiča, ki ga, če smo iskreni, nihče ni dejansko resno pogrešal v Novi Gorici. Bohar je hitrejši, bolj uporaben tako v sredini, na krilu kot v napadu in je točno takšen igralec, kakršen Vršič pri Mariboru ni (več). Valon Ahmedi in Sintayehu Sallalich sta imela s tribune kaj videti. No, resda tudi iber zgrešeno priložnost v prvem polčasu, ampak Bohar je soliden, aktiven in bolj nevaren tekmecu kot soigralcem.

IMG_8186

Marwan Kabha 8/10 

Izpustil je tekmi z Rudarjem in Krko. Hm. Na obeh teh tekmah igra na sredini še zdaleč ni bila takšna kot proti Gorici. Lažja, prepustna… Diha. Pa ne na škrge. Že res, da si je Amir Dervišević od Milaniča prislužil nekaj pohval, vendar to je nekaj povsem drugega. Kabha se preprosto boljše premika po igrišču. Z manj dotiki, več naredi s telesom in ubere ravno pravo razmerjo med destrukcijo in konstrukcijo. In smo spet tam, da Kabha, ki je povrhu prišel do dveh, treh strelov [če sede, je evrogol, a izkupiček je pri njem res švoh, kar se je pokazalo že proti Olimpiji], zmore sam na sredini več kot včasih dva skupaj.

Željko Filipović 6/10

Truda mu nikakor ne gre oporekati. Ravno zadostno inteligenten igralec je, da skuži, kadar je fuzbal brihten, uličarski, napadalen. A prav videlo se je, kako ga je mikalo, da bi tu in tam žogo vendarle podal [spet!] nazaj. V Ljudskem vrtu bi zato kasiral žvižge, a to je bil novogoriški športni park in Filipović se je skušal bolj mobilno premikati sem in tja, toda ob takšnem Kabhi veliko prostora nima, umikanje nazaj k štoperjema, ki jima je bil tokrat prej v napoto, je vnovič tisto ključno vprašanje, ali je za Filipovića sploh mesto v taki postavitvi. Če pustimo, da je vsakdo doprinesel svoje k tej zmagi, je odgovor zdaj že precej trd(il)ni: ne.

Agim Ibraimi 6/10 

Še ena v nizu tekem, kjer je imel Ibraimi, navzlic vsej želji, zaletavanju, driblanju, vtekanju in iskanju prodora iz boka v sredino, bolj ali manj tekmo s samim sabo. Še Goričani so ugotovili, da je boljše malo počakati. Ker si bo Ibraimi itak vzel čas. Nihče ne dvomi v njegove individualne kvalitete, zdi pa se, da on dvomi sam vanje in bi na vsak način rad pokazal, kaj vse zna. Ker mu izza hrbta ne vteka več Petar Stojanović, je mariborska desna stran zdaj precej paralizirana. Ibraimi takšen Maribor zaustavlja, žal.

IMG_8189

Marcos Tavares 7/10 

Grizel je, hodil nazaj po žogo in skoraj ves čas je gledal gol, na katerem je bil Handanović. No, skoraj ves čas. Ta globoka igra s Tavaresom bo vedno cenjena, saj kaže na njegovo neumorno željo, da žogo iz sredine na kakršen koli način spravi naprej, do gola, komurkoli, najraje pa, seveda, sebi. Mu pa takšna igra seveda pobere večji del energije, ki je potem zmanjka za zaključek. Dva zmenka s Sorčanom mu nista uspela, ni mu ravno plačal večerje, nekako sta plačala vsak svoje, je pa Sorčan dobil večji šnicl: obakrat je bil boljši mladi goriški vratar [ki je imel ob Cotmanu in Obradoviću domala avdicijo za naslednika Handanovića], a kapetanu to volje ni vzelo. Kajti če je želel pokazati ali poslati sporočilo [Novakoviću], mu je to znova uspelo.

Jean-Phillipe Mendy 9/10

Kako je Jean-Phillipe Mendy postal trenutno najboljši strelec Maribora? Tako, da se mu je dvakrat “zmešalo” v Novi Gorici. Štiri komade je zabil Gregorju Sorčanu, vse štiri na gostovanju. Kar je tretjina njegovih ducat golov. Kakšna predstava! Ste videli tisto finto ob Alenu Joganu? Od časov Viktorja Pača nismo videli v špici takšnih jajc, takšne prefinjenosti in takšne drznosti. In špička pri golu, ko sta Škarabot in Jogan flipersko dočakala svoj “tilt”? Še Miranu Srebrniču ni bilo nič jasno. To so goli, kakršne Maribor v tem trenutku najbolj rabi. Preproste, špička, šus. Mendy je bil fizično na svoji ravni, ni bilo več tistega “steklenega” Mendyja, ki pade ob prvem pišu vetra. Zakaj ravno Gorica? Kdo bi vedel. Ima pa Mendy 1.429 minut in 12 golov. Ibraimi, ki resda ni napadalec, jih ima 2.219 in 10 golov, Tavares 1.823 in 11 golov, le Gregor Bajde ima boljši izkupiček [1.303 minute, 11 golov]. Če katera, je ta poteza Milaniču v nulo ratala.

IMG_8191


Gregor Bajde 7/10

Vstopil je, zanimivo, namesto Boharja, a takrat je Gorica dokončno obupala nad točko, zato nisem posvečal pretirane pozornosti, ali je Maribor dejansko šel nazaj v 4-3-3 ali ne, saj Bajde pač ni krilni igralec, prej bi bil Tavares vezist, a je tudi on potem odšel iz igre. Bajde ima rad žogo, to se je znova videlo, precej manj pa je dal vedeti, kako nanj vpliva rotacija, ki bo prišla v poštev. Še šest tekem je v aprilu…

Milivoje Novaković -/-

Če bodo takšne menjave pri takšnih rezultatih v 75. minuti, bo zadnje, na kar bi kdo pomislil, da oba igralca Maribor preveč staneta, da bi se menjavala malo-meni-malo-tebi. Sploh, če bodo glavnino dela opravili drugi [da ne bo pomote, proti Krki je Maribor rešil Tavares kar lepo sam]. Novaković se je smehljal med segrevanjem. Morda vesel, ker je bil tokrat pod manjšim pritiskom?

Amar Rahmanović -/-

Če bi Milanič želel videti, kaj zmore Rahmanović na tekmah, bi bilo vendarle morda bolj smotrno, da mu nameni en cel polčas. Ker v takšnem tempu Rahmanoviću najbrž ne bo uspelo do konca sezone: dve minuti proti Rudarju, dvaindvajset proti Krki in zdaj še tri proti Gorici. Ibraimija bi lahko Rahmanović, ki očitno dobiva prednost v sredini pred Ahmedijem in Sallalichom, zamenjal precej prej.

IMG_8193

Komentarji

komentarjev