Fuzbal

En obisk, dva prvenca

Jasmin Handanović 7/10

Ni mogel, da ne bi imel spet ene poteze, ki je vsaj malo vzela dih Ljudskemu vrtu, kar niti ne preseneča glede na število žog, ki mu jih nazaj podajajo soigralci. Toda zdaj se – ob tandemu Defendi & Šme – polagoma tako ali tako spet lahko končno bolj fokusira na branjenje. In ne zgolj na reševanje obrambe. Strela Mihi Blažiču in Žanu Majerju je mojstrsko ubranil, bil točen na predložkih – razen ob tistem, kar ni prihajalo v taki obliki z bokov, kot bi lahko -, pri zadetku pa niti on ni mogel vedeti, da bosta oba bočna tako zatajila.

Mitja Viler 6/10

Ne samo, da je Vilerju do živega prišel tempo tekem, pri čemer dejstvo, da je Erik Janža “rodil” in trenutno najbrž ni neposredna konkurenca, niti ni tako pomembno. Nekaj drugega je, sploh v drugem polčasu, ko stopijo na sceno kondicijski mojstri, bodlo v oči: Dejan Trajkovski je na drugi, kontra strani – res, sploh v drugem polčasu – dokazoval, kaj je Maribor izpustil iz svojih rok. Pri zadetku Manceta je najprej slabo posredoval Mertelj, nato pa je Viler s prepoznim štartom iz ritma vrgel še Defendija in Šmeja. Njegovih predložkov, ki so bili glavni razlog za prednost pred Janžo, ni več. Zmore to Bajde sam. Ne, Viler jeseni in Viler spomladi ni eno-te-isto.

Denis Šme 7/10

Resda še ni povsem tako siguren in prepričljiv kot Defendi, toda za mladeniča, letnik 1994, je to povsem razumljivo in pričakovano. Vsekakor pa je že stabilen člen, ki mu vse bolj mesto v prvi postavi absolutno pristoji. Marko Šuler bi po naravnih fuzbalskih zakonitostih moral precej garati, da bi ga zamenjal.

IMG_8227

Rodrigo Defendi 8/10

Iz tekme v tekmo dokazuje, da je bil morda že res najmanj odmeven prihod med pestrim prestopnim rokom, toda za zdaj je pokazal z naskokom največ. Prav to. Z naskokom. Oziroma skokom. Ne zamuja v štartih v obrambih, končno nekdo tekmecem v PLTS daje občutek, da obrambe Maribora ne sponzorira SPIZ. Da to ni penzija. Da to ne bo zaletavanje Abela Giglija ali podajanje na pamet Marka Šulerja. Prvenec z glavo po kotu pa le dokazuje to njegovo superiornost v zraku. Že res, da je Šuler tudi stavil na svoj skok, vendar se je nežno skušal “ušunjati” med tekmece. Defendi pa pride – razturit. Med najboljšimi nakupi Zlatka Zahoviča v zadnjih sezonah. Absolutno.

Aleš Mertelj 6/10

Vse bolj se riše občutek, da bi lahko Aleš Mertelj v bistvu enako igral na čisto vseh pozicijah, z golmanom vred. Kar še zdaleč, niti slučajno ni nujno dobro. Še zdaleč ne. Milanič nam je povedal, kako upa, da bo Mertelj zmogel do 25. maja. Kar je res daleč. Vsaj devet tekem daleč, deset, če se Maribor uvrsti v finale pokala. V drugem delu je povsem padel, kombinacija Črnic-Trajkovski pa ga je ubila in nenazadnje je z leve tudi padel gol, ker Mertelj ni pravočasno odpravil akcije gostov. Skuša se vključevati v napade, toda takrat potroši že tako ali tako oskubljeno energijo. Na tej poziciji Milanič trenutno nima adekvatne zamenjave, pa že Mertelj ne igra na svoji naravni poziciji. Toda gol Domžal bi moral biti znak za alarm, da v sili še hudič… In če je lahko Mertelj šel na bočnega. Zakaj ne bi še kdo? Dokler ne bo prepozno…

Amar Rahmanović 6/10

Ne bi bilo pretirano koristno, če bi iz tako giljivega nogometaša, ki je v Kopru krmaril od kazenskega do kazenskega prostora, Maribor naredil še enega zadnjega vezista, ki se boji igrati po sredini, po tleh, hitro, od noge do noge. Ne pa nazaj. A prav to se je v moštvu vijoličastih doslej naučil očitno Rahmanović, ki se mu malo zašibijo kolena, ko dobi žogo za protinapad in ne ve še točno, do kam lahko gre. Škoda.

FullSizeRender 6

Željko Filipović 7/10

Če je komu prišel prav obisk viol, je prišel prav njemu. To je bil, bodimo iskreni, drugačen Filipović. Višje, močneje, hitreje. Vse je bilo prestavo višje. Zato je toliko bolj presenetilo, da se je Milanič ob polčasu odločil za zamenjavo z Derviševićem. Ampak kot je pojasnil trener, je igral pod bolečino, obležal med polčasom in sam prosil za menjavo. Vprašanje, kdaj bo Filipović spet bolj zdrav in, še večje, kako bo Maribor funkcioniral brez njega. Podobno kot brez Ibraimija tudi brez njega vijoličati niso “pravi”, karkoli že to pomeni. Sredina je do konca tekme namreč vidno razpadla in še nekaj minut igre in kdo ve…

Gregor Bajde 7/10

Bajde bi “moral” stati višje že v tem članku. Maribor bojda ne zna igrati 4-3-3, vsaj tako smo razumeli, ko je bil trener še Krunoslav Jurčić, ki je, kot smo izvedeli, ko je moral oditi, želel nekaj, česar ekipa ni sposobna. In v klubu je imela stroka prav: Maribor v taki formaciji ni za 4-3-3 in poleg Rahmanovića največji davek v svoji preobrazbi plača ravno Bajde, saj se ga porine na krilo. Globoko na krilo. Kar mu še ne ustreza. Prišel je do enega odbitka, to pa je bilo tudi vse. Nevarno za takega igralca, ki ima rad žogo, je, da iz krila rine proti golu in “carini”. Za zdaj tega še ni v izobilju, se pa izrisuje, da želi Bajde na silo tu in tam pokazati, kje je njegova “prava” pozicija.

Damjan Bohar 6/10

Zdaj je res dobil priložnost, na kakršno je čakal. Brez Agima Ibraimija je zanj več prostora v kadru, toda kot da te priložnosti ni izkoristil, kot bi morda sam upal, pričakoval in želel. Ker ni klasični krilni igralec, mu ob takem Mertlju in vseeno agilnih bokih Domžal ni ostalo veliko priložnosti – razen v nadaljevanju, ko je lepo prodrl, nekoliko počakal, pomeril, a je Maraval precej zlahka njegov strel ukrotil. Igralec, ki ima najmanj minut glede na število nastopov, ima zdaj ključno priložnost do konca sezone, da pokaže, kako in kaj.

IMG_8231

Marcos Tavares 7/10

Kapetansko, kot že vso sezono. Podredi se igri, čeravno ne vedno najraje in smo ga zadnje čase že videli večkrat bližje sredini kot golu. Marcos Tavares, osrednji vezist? Hm. Ampak asistenca? Vau! Izgrizel je ob Darku Zecu, ne glede nato, da se pozna manko v eksplozivnosti, toda asistenca za Novakovićev gol? Presežek. Totalni.

Milivoje Novaković 7/10

Pa ga je končno dal! Ravno ko je Mariboru voda počasi spet tekla v grlo in se je zdelo, da bodo kislo grgrali kisli remi. Počasi smo spoznali, bolje, se sprijaznili, kaj lahko ponudi Novaković, kakšna je njegova igra in kaj si najbolj želi. Tisto podajo. Zdaj jo je dobil od Tavaresa, ki ni naravni asistent, a se je odlično znašel. In dobil je še eno, od Mendyja, za ena-na-ena hitri zmenek, speed dating, pa se z Maravalom nista ujela, ker ga je domžalski golman prečital kot lanski cajtng. Škoda. Novaković sicer še vedno taktično kaže osrednjim vezistom, naj vendar, za božjo voljo, stopijo kanček višje. Predvsem pa je navdušil z medijskim nastopom po tekmi. Izrazil je odkrito mnenje, da je pričakoval več profesionalizma: “Predvsem pa v slačilnici vsi preveč govorijo.” In premalo na treningu. Ja, za napadalca, ki se je nekoč potekal v peti avstrijski ligi… Je to vse res privilegij. Ni bil pa navdušen nad obiskom viol, a ve, da so si kritiko zaslužili. Tako stežka, kot Maribor spoznava Novakovića, tudi on spoznava Maribor. Kot da bi šlo za domenjeno poroko. A počasi se bosta nekako že imela rada.

FullSizeRender 4


 

Amir Dervišević 7/10

Šel je izvajat podajo iz kota. Amir Dervišević? Nenavadno, pri njegovi višini, ne? Ampak kakšen predložek! Vau. Glede nato, da je potegnil najkrajšo od obiska navijačev, se ga je vse skupaj zelo dotaknilo in se je oddolžil z asistenco in relativno stabilno igro na sredini. Milanič mu očitno zelo zaupa, bolj kot morda kdorkoli drug. Zdaj, če bo Filipović imel težave s pripravo in bo dobival vsaj po polčas, bo poleg Boharja imel priložnost, da pokaže… Več.

Marko Janković 7/10

Ko je prišel v 62. minuti v igro, jo je vsaj malo poživil, skušal se je poigravati in, zato takšna ocena, skušal po sredini, nekako povezati sredino z napadom po najbolj klasični varianti. Vzami žogo in gremo. Je pa res, da ne razmišlja veliko o tem, kaj, če žogo dobi tekmec in gre v protinapad. Janković bo najbrž neznanka tudi, ko bo odšel, čeprav pridno nabira minute v primerjavi z, denimo, Pablom Ceppelinijem.

Jean-Philippe Mendy -/-

Pričakovali bi, čisto iskreno, da bo zamenjal Novakovića, saj veste, aplavz za gol in to, ne pa Tavaresa. Ampak dobro. Je prispeval ključno asistenco, za gol, ki bi dokončno odločil tekmo. Podaljšal je do Novakovića in mu dal avtocesto do gola. Novagol ni zadel in Mendy se je najbrž upravičeno spraševal, zakaj je sistem trenutno takšen, da se takšna priložnost ne nariše njemu.


Darko Milanič 7/10

Njegova taktika za tekme je očitno precej premočrtna. Stisnimo na začetku, visoko, s tremi napadalci. Edino, kar manjka? Hiter gol. Vsaj proti Zavrču in Domžalah se je to zelo poznalo. Premešal je zelo postavo, nemogoče je uganiti postavo vijoličastih, ne da bi vsaj dva, trikrat falil. Milanič se je spremenil. Zelo. Ima zelo pozitiven odnos do okolja, fuzbala, taktike. Želi dati gol. Pa ne le enega. Težava je le ta, da se moštvo muči, da po začetnem pritisku pade in da očitno ni tako pripravljeno, da bi lahko izpolnila zadana navodila. “Iz dneva v dan, iz treninga v trening igralci odpadajo,” je priznal o kondicijski pripravi. Še bolj pa je udaril s tistim, da on že ve, kaj pomeni biti profi športnik v Mariboru. Pomembno je, kam je pomolil taco. Da vsi tega očitno ne vedo. Ibraimi? Ni komentiral. Ubada se s tistim, kar ima. Fokusiran na tekmo, golo taktiko, opravlja svoj posel. Očitno bolj samosvoje, kot smo to morebiti pričakovali. Neposreden, a dobrovoljen, nezamerljiv, zahteven in profesionalen. Milanič je trenutno na nivoju, ki ga v slačilnici dosegajo (pre)redki.

 

Komentarji

komentarjev