Fuzbal

Raje izdihljaj kot izdih

Jasmin Handanović 7/10

Ni imel veliko dela, vendar ko ga je imel, je moral pokazati vse, kar zna. Sploh strel Joela Valencie pa prodori Belime in še kakšen poskus z razdalje… Je vse odnesel in dal občutek suverenosti. Tokrat – za razliko od Levskega – brez kiksa pri podajah (seveda tudi on sliši cinični »daj golmanu«), še vedno pa se ne zna odločiti, ali ujeto žogo hitro podati v protinapad ali začeti od zadaj. Mu je pa Hodžić rešil nedotaknjeno mrežo.

Mitja Viler 6/10

Kmalu se je v prvem polčasu pokazalo, zakaj gre Maribor v napadu le po desni. Ker po levi z Vilerjem pač ne more. Dvakrat mu je Ruben Belima nevarno pobegnil in skoraj zabil, da je vse skupaj delovalo že zelo nerodno. Toda Viler je v svojem stilu na zanj slabi tekmi (ocena je bližje 5/10) na samem koncu z lucidno podajo po tleh našel Vršiča, ta pa je zabil. Zdaj pa razumi, kdor lahko.

IMG_9853

Marko Šuler 7/10

Če je še proti Levskemu dajal občutek igralca, okrog katerega z njim vred vsi čakajo iztek pogodbe, se je tokrat dokazoval kot že lep čas ne. Priložnost za gol (dve), izbijanja, pristop… Ni, da ni. Trgaj in grizi, krik Viol, je vzel najbolj zares od vseh. Dobra tekma, absolutno.

Aleš Mertelj 6/10

Lani se je na novo izučil za desnega bočnega, letos bo nemara krpal na mestu štoperja. »Zaradi boljšega pretoka žoge,« je odločitev zanj pojasnil Milanič, ki je pustil Denisa Šmeja tokrat na klopi. Če je to bil glavni razlog za igranje, Mertelj ni imel ravno idealne tekme.

Adis Hodžić 6/10

Četudi mu kakšna žoga uide, čeravno sta se kdaj s Hotićem zapletla… Mu je Ljudski vrt upravičeno zaploskal, dal podporo, zagon, energijo. Hodžić pri sedemnajstih pooseblja »prenovo«, res pa na žlahtni poziciji, kjer je Maribor prej gradil svoj preboj (Milec, Stojanović). Za razliko od Erika Janže precej bolje lovi ravnotežje obramba-napad, kar je skušal pokazati z za zdaj neuspešnimi predložki, še bolj pa s situacijo v drugem polčasu, ko je rešil s črte ob strelu Zlatana Muslimovića.

IMG_9859

Gregor Bajde 5/10

Če komu trenutno najbrž najmanj ustreza makiavelistični pristop Zlatka Zahoviča in Darka Milaniča, je to Bajde. V Jurčičevem sistemu 4-3-3 mu je leva stran bolj ustrezala kot v bolj nazaj zazrtem 4-2-3-1, ko mora vendarle po žogo globlje, še posebej, če je partner na levi Mitja Viler. Proti Krškemu se je lani poškodoval ob takih vračanjih, letos je od gola še dlje kot lani, zato je vprašanje, komu takšna pozicija koristi. Za zdaj niti igralcu niti ekipi.

Blaž Vrhovec 6/10

Nehvaležno nalogo ima Vrhovec tako zgodaj po prihodu. Tam, kjer je bil Maribor najbolj stabilen, je zdaj najbolj… No, svež. Vrhovcu samozavesti še ni zmanjkalo, mu pa vsaka minuta, ko je edina opcija podati žogo na bok, nekoliko zbija tudi samopodobo. Z dvema zadnjima veznima na tak način se zdi, da mu je vse nekoliko v napoto in da se duši. Če so rešitev diagonale na bok, bo težko našel svoje pravo mesto.

Aleks Pihler 6/10

Še več potrpljenja kot za Hodžića bo potrebnega najbrž za Pihlerja. Lani je bil precej bolj gibljiv pri Zavrču, hitro je znal preskočiti sam z žogo celotno linijo, zdaj pa ima ob Vrhovcu precej podobnega (so)igralca, zato ne ve točno, kam bi se dal. Je pa stabilen, zrel, pripravljen. Obrambno več kot zadovoljivo, za napad pa bo moral dobiti preprosto boljša navodila.

IMG_9856

Dino Hotić 6/10

Zanimiv bi bil iskren odgovor Hotića, kako se počuti na desni strani. Že res, da mu je ta pozicija v Krškem ugajala in saj podobno kot proti Levskemu je tudi tokrat, ko je sam uvidel, da po bokih ne bo nič, poskušal s streli od daleč ali pa predložkom. Kaj, ko potem to Novaković zapravi. Ni čudno, da mu je v drugem delu, ko je prodiral v sredino in skušal sam rešiti vse (toda niti približno ne tako na silo, kot je lani počel Ibraimi), pošla sapa.

Marcos Tavares 5/10

Kapetan, ki je lani kapetansko rinil ekipo naprej in hodil po žogo naprej in šel z goli po večni lestvici naprej, zdaj resnično ne ve, kam točno bi se dal. Rooney kompleks torej, le da Tavares v tej fluidni poziciji pol-špice nikakor ne pride do izraza, povrhu upočasnjuje igro, ne poveže sredine in se nato bolestno muči v želju po opravičevanju kapetanskega statusa. Saj je v izdihljajih prav on žogo peljal naprej, ko je moral nazaj, toda kot rezerva bi bil še bolj svež in bi Maribor nemara tekmo lahko odločil že prej.

IMG_9854

Sunny Omoregie 5/10

Glede nato, kakšno priložnost je imel takoj v drugi minuti, je ocena težje višja. Zicer? Podarjeni zicer, ampak še vedno. Zicer. Sunny s štirinajstico še vedno spominja na Jean-Philippe Mendyja, sploh na začetku, ko je Francoz na trenutke kazal več, kot se je upalo, nato pa proti koncu to dejansko tudi dokazoval in odšel na Kitajsko. Odrezan od napada je Sunny vsaj skušal nastaviti eno žogo Tavaresu in dvakrat preusmeriti predložek.


Dare Vršič 7/10 [od 62. minute]

Če bi Milanič začel z nekom a la Vršič na tej poziciji zadnjega veznega, ki to itak ni, in se ne bi tako striktno držal dveh zadnjih veznih, bi bila igra Maribora po sredini gotovo bolj prepustna in manj ihte polna. Da je trenutno med bolj zbranimi, je pokazal z zadetkom, ki je odrešil nerodnega štarta v sezono celotno moštvo, Milaniču pa zastavil vprašanje, zakaj Vršič ne začenja tekem. »Saj pod mano igra in tudi bo igral,« je trener ošvrknl vprašanje, ali je Vršič le »igralec za 30 minut«.

FullSizeRender (2)

Milivoje Novaković 4/10 [od 62. minute]

Kakšen zicer! Joj! In zicer številka… Koliko? Saj že težko štejemo, vsekakor pa prvi v tej sezoni in samo vprašanje je, koliko jih še bo. Kmalu bodo vsi dobro pripravljeni odgovori (tudi Novakovića samega) zgolj še besede, ki bodo rinile k športnemu direktorju, zakaj je torej prišel Novaković? Če je bil razlog, da bo psihološko padla Olimpija, ne samo, da ni delalo. V Etienu Velikonji ima zdaj Olimpija prav takega igralca, ki bi ga Maribor krvavo potreboval. Če so bili razlog zadetki, pa… Hotićev predložek bi napadalec takega kalibra in pompa pač moral pospraviti v gol.

Sintayehu Sallalich 6/10 [od 79. minute]

Poživil je igro, kolikor je pač lahko kot edino, zadnje napadalno upanje. Hotića je reševanje napadalne časti dosihmal izčrpalo, zato je bila ta menjava v 79. minuti že skoraj (pre)pozna. Prodiral je, imel lepo akcijo z Vršičem in pomagal narediti razliko. Če je Maribor ne bi opravil, bi bilo za Milaniča legitimno in nerodno vprašanje, zakaj je imel na klopi zgolj enega napadalca.

Komentarji

komentarjev