Fuzbal

Še takih [prvih] polčasov

Jasmin Handanović 7/10 Razen enega poizkusa, ko je refleksno ubranil strel ob navalu Rudarja v nadaljevanju, ni imel pretiranega dela, vselej je bil na žogi, se parkrat dobro iztegnil, da je vzel upanje in voljo Velenjčanom, žogo dobro kontroliral z nogami in predvsem z nasveti pomagal Robertu Pušaverju.

Mitja Viler 7/10 Proti Kopru je bila njegova asistenca odločilna. Tokrat je odločila njegova presoja, da nemara ne bo nič hudega, če poskusi malo višje in s svojim klasičnim preigravanjem iz leve na desno nogo, kar je rodilo več predložkov vijoličastih v prvem delu, hej, še Viler je sam poskusil. Za tovrstne ligaške tekme je očitno dovolj zanesljiva opcija. Boljše predstave Erika Janže pa so mu spet dale željo po dokazovanju.

Rodrigo Defendi 7/10 Prva tekma po vrnitvi po poškodbi za branilce nikoli ni ringšpil, zato je Defendi tokrat skušal na novo odkriti DNK obrambe vijoličastih, ki pa z redkimi izjemami ni bila na takšni preizkušnji, da bi dobili konkreten odgovor, kdo je v bistvu zdaj poveljnik mariborske obrambe. Po občutku čez palec je to Marko Šuler. Defendi je sam prosil za menjavo, saj še ni nared za 90 minut.

FullSizeRender (1)

Marko Šuler 7/10 Razjezil se je še pred prvim žvižgom, izgledalo je, da zavoljo tega, ker je Maribor izgubil met kovanca in je moral prvi polčas igrati proti jugu. Kar kaže na njegov pristop, zavzetost, voljo, željo, ki je tako manjkala lani, letos pa je Šuler točno tisti izkušen štoper, kakršnega mariborska obramba (nujno) potrebuje.

Robert Pušaver 6/10 Prva žoga mu je ušla prek noge. Morda še spomin na Celtic, ko res ni imel svojega dne? Ampak podpora občinstva mu je dobro dela, Ljudski vrt ima potrpljenje in Pušaver se je pokazal v zelo solidni luči. Kot je rekel Darko Milanič, so mu vsi pomagali, s klopi, z gola, s tribun. Je pa še vedno vprašanje, ali mu pri taki igri Maribora in takšni njegovi konstituciji pozicija desnega bočnega dejansko ustreza, kar se je pokazalo ob iskanju predložkov iz (njegove) desne strani.

Blaž Vrhovec 7/10 Skupaj s Pihlerjem tvorita svež, ne pa tudi trhel tandem. Zaradi njune razumljive uvodne previdnosti, ki se kaže v obračanju obeh in premerjanju, ali stojita na pravi razdalji, nekoliko trpijo podaje in odigravanja na sredini igrišča, toda Vrhovec v silovitem tempu, ki ga stopnjuje skozi tekme, kaže, da je bil smel nakup.

FullSizeRender (2)

Aleks Pihler 7/10 Težko je za zdaj še vedno ocenjevati fanta, ki bi sezono, dve nazaj komajda dočakal priložnost ravno na tej poziciji, kjer je konkurence zdaj precej manj oziroma Milanič na njej brez pomislekov zarotira. V obrambnih zadolžitvah konkreten, trden in prepričljiv, v napadalnih pa se je po 1:0 dokončno sprostil in sodeloval pri prekrasnem drugem golu, ki ga brez njegove gremo-do-konca želje ne bi bilo.

Gregor Bajde 7/10 V prvem polčasu je kazal Vilerju, večkrat, ponavljajoče, kam naj mu porine žogo, pa ni šlo tako zlahka, saj se je krilo odprlo šele, ko je Viler stopil nekoliko naprej. Zato je v drugi del krenil na polno, zadel takoj na začetku še vratnico in kazal borbeno predstavo, s katero je bil zadovoljen tudi Milanič, ki ceni Bajdetovo podrejanje taktiki 4-2-3-1 v kateri mora Bajde paziti tudi na sredini na igrišča, zaradi česar je sicer (pre)več oddaljen od cone za doseganje zadetkov.

Dare Vršič 8/10 Če bi igral vselej na sredini, za napadalcem, na točno tej poziciji… Je vprašanje, kako bolj gibljiva in migetajoča bi bila igra Maribora v napadu. Milanič je prikimal, da se tudi on zaveda, kako je to za Vršiča najboljša pozicija, kjer se najboljše počuti. Vnovič je bil – tokrat v prvem polčasu – vsepovsod, razpoložen, navdahnjen. Ali je podajal ali poskušal sam. Na vse možne domiselne načine je skušal ukaniti Borivoja Ristića, na koncu je zmogel asistenco za Sunnyja. Tudi v nadaljevanju je bil on tisti, ki je skušal narediti razliko, a se pri tem dovolj utrudil, da ga je Milanič raje zamenjal po 67. minutah, ki z drugim delom ni bil več tako zadovoljen in je s Tavaresom želel zadržati žogo pred vezisti.

FullSizeRender (3)

Sintayehu Sallalich 6/10 Glavna lastnost, zaradi katere je prišel, je še vedno premalo izrazita, da bi Sallalich igral vsaj na oko bolj sproščeno. Velenjčane je že bolje driblal, skušal prodreti, ampak je še vedno omejen na predložke, ki pa niso nujno njegova močna stran, zato na trenutke še vedno deluje nekoliko zmedeno, vendar se vztrajno ponuja in je spet omogočal diagonale Mariboru.

Sunny Omoregie 8/10 Glede nato, da sta bil to zanj že šestnajsti in sedemnajsti gol v PLTS, je bilo najbrž le vprašanje časa, kdaj se bo »zgodilo«. In se je. Bumf, bamf. Morda še malo nepričakovano, da je tudi Matjaž Šalamun Šalca malo počakal z napovedjo (»Vi recite Sunny… Omoregie… Suuunyyyy!«). Slej ko prej ga je moral zabiti osamljeni napadalec, ki je čakal, da bo kateri predložek padel tudi nanj. Ampak drugič, za drugi gol, je publika že naravno znala. Sunny dobro sledi akcijam, niso se čisto še navadili drug na drugega, ampak tokrat je bil dvakrat zelo na mestu. Kandidaturo za prvih enajst je napovedal že ob prihodu, je poudaril Milanič. Dva zadetka, ki ju je suvereno pospravil, sta trenutno predvsem konkurenca Novakoviću.

FullSizeRender (4)


Marcos Tavares 7/10 Kapetansko je vskočil, čeprav traku od Handanovića tokrat ni prevzel. Je pa skušal prevzeti pobudo od Vršiča, vendar je vseeno očitno, da so leta tukaj in da Tavares iz sredine sam težko odigra ali povleče žogo bližje golu. Kar pa je Milaniču všeč, saj so vijoličasti tako preprečili Rudarju, da bi še naprej v drugem polčasu kreiral na polovici Maribora.

Denis Šme -/- Vstopil zato, ker Defendi še gotovo ni nared za 90 minut in ker je Rudar v nadaljevanju vendarle bolj pritisnil na zadnjo vrsto vijoličastih, zato je bila to bolj preventiva.

Damjan Bohar 7/10 Na voljo je imel dobrih osem minut, pa je zmogel en pronicljiv strel in eno še bolj pronicljivo podajo, ko je pri drugem golu s peto zaposlil Sunnyja in spomnil na tistega Boharja, ki je tako navdušil z zagnanostjo in samozaverovanjem ob prihodu v Ljudski vrt.

FullSizeRender (5)

Komentarji

komentarjev