Fuzbal

Hodor! Gol-man! Handa!

Jasmin Handanović 8/10 Če bi štirje polčasi med Mariborom in Aberdeenom ponudili več, kot iskreno sta, bi dobil Handanović na obeh tekmah desetko. O, ja. Bil je gladko junak obeh tekem. On je tisti, ki omogoča miselnost »vse se začenja v obrambi«. Brez njega, tega ni. Medtem ko Šuler po (lastnih) napakah krili in išče krivce, on rešuje in rešuje in rešuje. Že znano, ampak je vredno ponoviti: evropski Handanović je po Herbertu Vabiču in Marku Simenunoviću najboljše, kar je Maribor imel v vratih.

In bo imel še lep čas… sodeč po sedanjem kadru. Ukinitev t.i. tripple punishment (izključitev ob penalu), česar se je držal bolgarski sodnik Nikola Popov, ki Handanovića ni izključil za trk z Rooneyjem, je prav tako rešila vijoličaste. Če bi moral v vrata Matko Obradović, bi bilo hudo težje. Ne samo zaradi ubranjenega penala, da ne bo pomote. Zlatko Zahović med pogajanji ob prihodu Handanovića menda ni imel pretiranega potrpljenja z vratarji, toda obotavljanje z nakupom novega vratarja (Gregor Sorčan, Vid Belec, Matic Kotnik…?) se lahko ob kakršnem koli zaostanku Handanovića kruto pozna (vprašajte Olimpijo). Včeraj je bilo že zelo blizu. Handanović je seveda rešitev za Maribor. Ničkolikokrat. A kako dolgo še? Sezono, največ dve?

Erik Janža 7/10 Še kar, še bolje, še več. To je tisto, na kar se je upalo ob njegovem prihodu, pa je stroka vztrajala z Mitjo Vilerjem. Takrat po svoje razumljivo. Takšen je pač Maribor: ko dobiš priložnost, jo izkoristi. Takoj. Janža dobiva zdaj drugo priložnost in jo – po lanskem izostanku Vilerja, ko mu nikakor ni steklo – izkorišča do potankosti. Še bolj kot na Škotskem je zaustavljal prodore z desne, previdno čakal in opravil vse, kar se je od njega pričakovalo. Ligaška rotacija z Vilerjem mu za zdaj ne škodi, igra vijoličastih od njega sicer pričakuje še kakšen predložek več, vendar zdaj je jasno, kdo je prvi levi bek.

Rodrigo Defendi 7/10 Ni bil tako opazen (že na prvi tekmi), kot smo ga bili vajeni pred poškodbo. Kar niti najmanj ni slabo. Defendi je zdaj/spet tisti, ki krmili obrambo, sploh takrat, ko ima Šuler svoj moment. Morda mu Aberdeen ni najbolj ležal, ker kombinira med skoki in solo prodori, toda Defendi je tam, kjer je bil pred poškodbo. Kar daje Milaniču prepotrebno sigurnost.

FullSizeRender 5

Marko Šuler 6/10 Ocena je, iskreno, zelo varljiva. Prvi polčas? 4/10. Drugi polčas? 8/10. Zato je izbrana sredina. Napaka, ki jo je storil, ni samo nedopustna. Lahko bi zapisali »saj se zgodi«. Ja. Težava Šulerja je, da se mu to preprosto prevečkrat dogaja. In to takrat, ko najbolj zagusti. Še preden je podal žogo Rooneyju je imel težave s kontrolo žoge. Pritisk Ljudskega vrta mu je po dobrem vstopu v sezono naposled znova prišel do živega in storil je – na njegovo srečo – neusodno napako. Odlika letošnjega Šulerja je ta, da se po tem zna pobrati. Čeprav se je spet obrnil in skušal v nekom drugem najti razlog, zakaj je storil takšno napako, je v drugem polčasu razbijal Škote. Pobral je vse skoke, dobil vse duele. Ko je Aberdeen želel najbolj pritisniti in vnovčiti Stockleyja, je Šuler vnovčil izkušnje ter odrešil v prvi vrsti sebe, v drugi pa še ekipo. Ko bi le bilo takih dih jemajočih napak manj…

Denis Šme 8/10 Kakšna predstava! Komaj drugič je v vijoličastem igral na desnem boku. Resda pozicija, ki ga je pripeljala iz Kopra, ampak nismo vajeni, da bi Milanič tako na slepo zaupal in stavil v evropskih tekmah. Še dobro, da je. Niall McGinn si bo Šmeja zelo dobro zapomnil. Nova generacija prišlekov v Ljudski vrt dokazuje, da je nujno najti pravo ravnovesje med lastno in moštveno identiteto. Ostati »jaz« znotraj ekipe. Ne si dovoliti pranja nogometnih možganov. Šme se drži zapovedanega, vendar je izvedba prepuščena njemu. Psihološko neverjetno stabilen fant z veliko prihodnostjo.

Aleks Pihler 7/10 Iskreno smo bili presenečeni, da je dobil prednost pred Marwanom Kabho. Iskreno. Pa ne zato, ker bi to bila prevelika preizkušnja za Pihlerja, šele peta v vijoličastem. Spet: nismo vajeni, da bi Milanič toliko preizkušal in iskal posamezne elemente v želeni igri. Gibljivost tega fanta je lahna kot veter, potreboval je le kanček več poguma in podpore, ker nikoli ni lahko priti nazaj v Ljudski vrt. Obrambno vselej na mestu, vse bolj pa ponuja tudi tiste podaje, ki so ga zaznamovale v Zavrču. Lucidne, nevarne, kreativne. Od dvojca na sredini bi pričakovali več, toda Pihler ima takšnih izkušenj pač manj.

FullSizeRender 2

Blaž Vrhovec 6/10 Morda ni imel takšne tekme kot na Škotskem, na njem se je znova lovilo težišče igre vijoličastih, ki je bila v prvem polčasu daleč od načrtovane in zaželene. Ko se v pasivno pozo postavi Vrhovec, se v pasivno pozo postavi Maribor. Usoda zadnjih veznih v tej strategiji. Škoda, ker je bil Aberdeen že na prvi tekmi šibek ravno v igri po sredini, Vrhovec je očitno pričakoval več duelov in manj protinapadov, vendar še vedno tudi v takšni izvedbi ponuja sidrišče za gradnjo. Vprašanje je le, kdaj bo dobil nekaj počitka, saj mu moči že vidno pešajo.

Dare Vršič 7/10 Eno je liga, drugo Evropa. Ne glede nato, kako evropske apetite je Vršič nekoč že imel. Kaj je njegova idealna pozicija? Vidno iz aviona: klasična desetka. Je, v prvenstvu. V evropskih preizkušnjah Milanič predpostavlja, da Vršič za kaj takega ni dovolj fizično pripravljen. Če je bil v prvem delu še relativno neopazen, je v nadaljevanju vseeno prodiral in žoga ga je kar sama od sebe hotela. Zmogel je vsaj štiri strele, skušal postati prejemna stran zadnje podaje. Ni se mu izšlo, toda za trud ga gre nagraditi. Prav tako za prilagodljivost zahtevani igri.

Marcos Tavares 6/10 Spet je bil najbližje golu. Je bil. Žoga je tam oplazila vratnico, ko je zamahnil odbitek s polvolejem. Okej. V prvem delu je garal, grizel in veliko pretekel. Prav. Toda ko je Maribor po izključitvi Stockleyja končno prišel do odkritih priložnosti, imel strelske vaje, se ni vključil v kombinatorno igro, ki bi jo radi predstavili soigralci. Še zlasti Novaković, ki rad kombinira. Dvojec si je v prvem delu dvakrat lepo podal, toda Novaković je s solo akcijami počasi v prednosti, saj ima že na oko več moči.

Tisti en obvezni strel po tleh, na pol iz kolena je sicer dobrodošel, kapetanski trud, ampak Tavares zaustavlja igro, skuša prevečkrat sam, vse na račun preteklih izkušenj. Lahko? Po svoje seveda. Ampak ne pozabimo: Maribor je dal v Evropi sam dva gola, enega je v Sofiji stisnil prav Tavares (in zastreljal penal), drugega Novaković v Aberdeenu. V Ljudskem vrtu ga vijoličasti (pustimo avtogol Shinnieja) še niso zabili. Vsega pač ne more biti kriv le Novaković, ne glede nato, da Milanič v Evropi Tavaresa ne uporablja neposredno v napadu, kar je nadaljni problem in ne rešitev. Vprašanje, kaj in kam s kapetanom, utegne rešiti tudi vprašanje, kako bo Maribor zabijal zadetke.

FullSizeRender 4

Damjan Bohar 7/10 Prednost je dobil pred Dinom Hotićem, ki je bil tokrat »zaradi rotacije« na tribuni. Tako se je Milanič pač odločil po prvi tekmi, ko se je pokazalo, da je Hotić pač prešibek za škotske dede. Boharjeva prednost sta zaletavost, četudi brezglava, in nekoliko več moči. Slabost je manjša sposobnost kreacije, vendar je bil edini, ki je skušal nadoknaditi manjko mariborske igre prek bokov. Boharjev adut seveda niso predložki, po odhodu Stojanovića v moštvu praktično ni »evropskega« asistenta, še manj streli. Včasih se mu (pre)samozavestna drznost obrestuje, tokrat se mu ni, smo mu pa dali sedmico zato, ker je šel, ko drugi niso. Četudi mu potem ni uspelo žogo spraviti do (naslednjega) cilja.

Milivoje Novaković 7/10 Moško se je boril z Reynoldsom in Taylorjem. Skrbno sta pazila nanj, a si je Novaković izboril prostor z obratom v drugem delu, pa je Lewis njegov strel odbil. Komaj, toda tokrat ga je. Novaković ima nekoliko presenetljivo raje takšen fuzbal, kar je razumljivo zaradi njegove višine, toda za igralca v letih bi bilo pričakovati, da mu bolj leži manj kontaktna slovenska igra. Oddelal je svoje, bolj priključen in željan kombinacij.


 

Gregor Bajde 7/10 Če pozabimo na nesrečen padec, ko je tako želel, da bi mu žoga bolje sedla, je bil od 74. minute dalje vnovič tisti člen, ki moštvo popelje naprej. Zmogel je nevarnejši strel in uvidel, koliko prostora puščajo desetglavi Škoti. Tudi njegov pritisk je pomagal izmučiti in onemogočiti Aberdeenov zadnji desant na mariborski gol.

Marwan Kabha 7/10 Milaničeva garancija. Tako je v 77. minuti izpadel vstop Kabhe, ki si je resda hitro prislužil še tretji rumeni karton, toda ob vstopu Izraelca je lahko Maribor vnovčil širino in globino v kadru ter se počutil udobneje tudi z 0:0 na semaforju.

Sintayehu Sallalich -/- Vstopil na samem koncu, najbrž da bi morda preusmeril kakšen protinapad, še bolj pa, če bi šlo s sekundami na tesno.

Komentarji

komentarjev