Fuzbal

Iskanje izgubljenega zadetka

Pet ugotovitev: Maribor – Triglav [0:0]

Kreiranje že, toda realizacija je šepajoča
Če vprašate Darka Milaniča, kakšno tekmo bi si najbolj želel, bi bila točno takšna s Triglavom. Z eno samo razliko. Eno. Samo. Enim golom. Da bi ga Maribor uvalil takoj na začetku. Kot je bila, če še pomnite, tekma z Domžalami spomladi, ko je Marcos Tavares zadel v osmi sekundi, moštvo se je udobno namestilo in samo še čakalo, da bo tekme konec.

Maribor letos tega privilegija nima, toda v ligi, ki je, zlasti če sodimo po (im)potentnosti napadalcev, letos v kvaliteti vidno začela stagnirati (če ne celo padati), je točka s Triglavom razlog vsaj za preizpraševanje o kadrovski globini, kajti vijoličasti so še četrtič v enajstih tekmah odigrali 0:0. Proti Olimpiji in Domžalam je to bilo zadovoljivo, proti Celju in zlasti Triglavu že precej manj. Še bolj pa ponuja vprašanje, ali Maribor nekoliko izgublja identiteto. Kajti finta in predložki Mitje Vilerja ali nasploh igra prek bokov ne more biti vse, kar branilec naslova lahko ponuja. Ni problem 0:0, problem je, če se gre po gol na en-in-isti način.

Zato morda še dobro, da je prišlo daleč najmanj ljudi letos v Ljudski vrt. Le 1.500, kar je (pre)malo ob vsej evropski evforiji in vrstah lastnikov sezonskih vstopnic. Prej je rekord sezone imela tekma z Rudarjem, ko je prišlo 2.200 gledalcev in videlo tipični Maribor, ki morda v tej sezoni stežka sestavi tekmo dveh podobnih polčasov (kar je v nogometu sicer sila težko), vendar je znal take tekme dobiti z golom v prvem polčasu ali pa narediti to, kar je uspel v Gorici, ko ni imel bleščeče igre, je pa imel rezultat. Tudi nazadnje v Kidričevem, česar seveda nismo pozabili. Tokrat je bil prvi del precej boljši oziroma je Maribor takrat lažje igral s Triglavom. Ta tekma bo kontekst dobila v krogu, dveh, ko bo jasno, ali je Triglav res tako dobro igral, ker je menjal Tončija Žlogarja in se raje oprijel Siniša Brkića v totalni vlogi (manjkal je samo za izjave), ali pa je Maribor v krizi, ko gre za napadalce.

»Redko se zgodi takšna tekma, da imaš toliko priložnosti, da dobro igraš, a ne zadeneš in ne zmagaš,« je komentiral Milanič. »Ta tekma je imela vsebino, sploh v prvem polčasu. Imeli smo všečne akcije, kombinatoriko, veliko zaključkov, fantje so bili razigrani. Meni je manjkal samo ta en gol, ki bi obrnil zadeve, saj bi tekmeci morali priti dlje od svojih vrat, kar bi mi lažje izkoristili. Vmes so nekaj poskušali, potem pa pred koncem popolnoma zaprli tekmo. S tem so nam odvzeli širino, še bolj zgostili vrste pred svojim kazenskim prostorom in jih je bilo težko prebiti.«

To smo vse vsi lepo videli. Med reprezentančnim premorom bo Milanič moral najti odgovore, kako prebijati takšne tekmece. Pa ne samo na račun boljše fizične pripravljenosti. Saj je Damjan Bohar rekel, da bi zdržali še kakšno minuto ali deset. Da to ni problem. In to v takem ritmu. Težava je, ko pride tekma, ko priložnosti ne izkoristiš. In to se je poznalo na vseh štirih tekmah brez golov v tej sezoni. S to razliko, da je imel proti Triglavu le eno, morda dve konkretni priložnosti.

FullSizeRender 19

Menjava sistema iz 4-2-3-1 v romb, kje je 4-4-2?
Gledati Maribor v torek in soboto je nevarno za bipolarni sindrom. Ampak takšna je realnost Maribora, ki se mora resnično pripravljati na vsakega tekmeca in prilagajati svojo igro, česar spomladi, ko ni (bilo) Evrope, ne rabi početi in stabilnost prinaša gole, ti pa točke.

Maribor je igral v Sevilli 4-5-1, proti Triglavu pa razvejani 4-2-3-1. Milanič vztraja pri sistemu z enim klasičnim napadalcem, saj je očitno prepričan, da bo lažje prišel do prostora z Ahmedijem, Kramaričem in Boharjem (v to kategorijo spadata tudi Hotić in Bajde), ki da bodo »nekaj skombinirali«. Nič narobe, dokler je ta sistem uspešen, vendar ima eno ključno šibko točko.

Izrazito je, še bolj kot lani, odvisen od bočnih, na takih tekmah – kjer se Martina Milca ne vidi ali ne najde – pa skoraj v celoti od Mitje Vilerja, za katerim je vidno naporen teden (od Srečka Katanca pa je odvisno, kako naporen bo šele prihajajoči). Viler je Milaniča zadovoljil, ker je imel razpoložene podaje, ki so našle Ahmedija in Boharja. Težava je, da nič naprej ni našlo pot mimo Džafića. Ali vsaj vanj. Maribor je pomeril kar trinajstkrat, pa samo dvakrat v okvir. Jasmin Mešanović se je komajda zdel kot del ekipe, ki na trenutke rine k španskemu del Bosque modelu, kjer napadalce kar ukineš v prepričanju, da s hitrostjo, gibčnostjo in vtekanjem ne toliko najdeš, kot ustvariš prostor, za katerega tekmec sploh ne ve, da ga lahko najdeš.

V nadaljevanju je Milanič šel nazaj na romb, vendar je bilo za to že prepozno, saj niti postava, v kateri so bili Mešanović, Zahović, Tavares in Hotić ni mogla kar naenkrat početi tistega, česar ta tekma ni predvidevala.

FullSizeRender 11

Povratek Luke Zahovića…
Strokovni štab po takih tekmah, kjer je igra Maribora izdatno odvisna od Vilerja, ki se je v Sevilli razumljivo zgolj branil, pa še to ne nujno zadostno, saj je Milanič za levo stran naš(t)el kritik »še pa još«, nekoliko nerazumljivo ravna z Žanom Kolmaničem, ki mu je – podobno kot Sandiju Ogrincu spomladi – prišlo menjavanje članske in mladinske ekipe tako do živega, da v mladinski ligi prvakov ne pokaže že videnega potenciala. Vilerju konkurenca nujno ne koristi na kratki rok (spomnimo se samo internega dvoboja z Erikom Janžo), toda Maribor spet ponavlja napako, ko daje občutek jamranja nad problemi, za katere rešitve se sam ne odloči. V oktobru bo spet več kot sedem tekem, kar je ogromen napor. In Maribor bo potreboval širok kader. Zato naj preveri, kdaj in kako lahko spočije Vilerja.

Ko je Darko Milanič dobil vprašanje o tem, kaj bodo cilji in želje za reprezentančni premor, ki tokrat prihaja v pravem trenutku, ne pa v pravi želji, je povedal, da predvsem povratek tistih, na katere ni mogel računati v septembru. Luka Zahović je v petek imel prvi kontaktni trening, v soboto pa dobil znova minute po tisti avgustovski tekmi s Krškim, kjer si je zlomil ključnico. Kar je za Zahovića pomembno, je občutek za igro. Ko sta se z branilcem Triglava zapletla pri vtekanju za žogo, je hitro stegnil roko, kar kaže na željo, hkrati pa tudi na nesigurnost, ki se je prikradla v njegovo igro proti koncu lanske sezone in se je ni mogel znebiti niti z golom v Mostarju.

FullSizeRender 14

… čakanje na Vršiča
Po taki tekmi in maničnem iskanju rešitve v sredini Maribor morda še bolj potrebuje Dareta Vršiča, ki naj bi se bil vrnil v dveh do treh dneh. Zakaj? Zato, ker po sredini stežka kombinira, saj trojček Ahmedi, Kramarič in Bohar ni zmogel ali znal spraviti žogo po tleh in po sredini do Mešanovića, kaj šele odigrati karkoli, ne da bi imel prste zraven Viler. Maribor povrhu iz igre ne more računati na predložke, čeprav imata pri strelih z glavo prebliske Bohar in občasno Tavares. Vršič je (bil) igralec, ki se v takih situacijah znajde, je igralec s potezo več, s strelom od daleč in sigurnostjo, ko ima žogo v nogah.

Če je namreč Sevilla pokazala, da je Maribor še kako odvisen od Marka Šulerja, ki ga najbrž v oktobru še ne bomo videli, je tekma s Triglavom pokazala, da bo Milanič moral premisliti, kakšen sistem ponujati v prvenstvu proti moštvom, za katera sam pravilno napove, da se bodo branila. Pri čemer je Triglav zabeležil štiri strele v okvir gola in vmes celo odigraval na polovici Maribora, ko je dvojček Kabha in Vrhovec kot varovalka začel nerazumljivo odpovedovati. Inbroma med premorom ne bo, saj bo igral za mlado izraelsko reprezentanco, dobrodošlo bi bilo tudi sodelovanje Ahmedija, saj je vprašanje, kakšno vlogo bo imel ob povratku Vršiča.

Kajti Milanič je izjavil, da so bili fantje razigrani in da je bila igra dobra. Na tekmi, kjer imaš le dva strela, se to hitro pozabi. Triglav nima tistega, kar so imele Domžale. In če je Celje delovalo kot moštvo, ki si je v Ljudskem vrtu dokazalo, da bo pod Dušamom Kosićem začelo niz neporaženosti, je bil Triglav moštvo, ki je upal, da bo Maribor imel v napadu povrhu slab dan.

FullSizeRender 15

Triglav zna (samo?) z Mariborom in Olimpijo
Gregor Bergant, pomočnik trenerja, je samo odkimal. Ne, ne. Triglav da nima motivacije samo za velika dva, čeprav smo to sploh v lanski sezoni intenzivno videli pri Radomljah, Krškem, Aluminiju. Triglav ima pet točk, pri čemer je dve osvojil proti Mariboru in Olimpiji. Obakrat nič nič. In še nima zmage.

Bergant je rekel, da se v nogometu ne gleda nazaj, zato ta tekma ne bo štela nič, če ne bo točk še proti neposrednim tekmecem za obstanek, zato tudi tekme z Ankaranom (1:3 v Kranju) ne bodo pogrevali. Kar je prav. Triglav je delovalo v primerjavi ravno z Ankaranom bolj premišljeno in preudarno moštvo, čeprav se je izkazalo, vsaj v Ljudskem vrtu, da je Siniša Brkić bolj koristen v vlogi trenerja in motivatorja ob igrišču kot v pisarnah.

Ni veliko klubov, ki bi tako uspešno reagirali po tem, ko so izgubili eno pomembnejših tekem. Matej Podlogar je takoj dobil priložnost, kar ne preseneča, čeprav je tudi Martin Milec dokaz, da je za stabilne predstave potreben zlasti čas. In čeprav je Elvis Džafić na koncu ubranil strel Hotiću, bi Triglavani lahko razmislili tudi o svojem prvem vratarju, ki nevarno posreduje ravno takat, ko bi moštvo potrebovalo malo predaha.

Sta pa zato štoperja Bojić in Zec odigrala domala perfektno tekmo, saj sta v nadaljevanju, ko takim moštvom pade koncentracija (spomnite se samo Krškega ali Aluminija proti Mariboru), zazidala obrambo. Kar lahko Triglav absolutno hrabri. Lani se menjave trenerjev preden greš v Ljudski vrt ni izplačalo, Dušan Kosić in Siniša Brkić sta to spremenila. Pri čemer se Bergantova izjava ne ujema zgolj v tistem delu, kjer je rekel, da se naj ne gleda nazaj. Triglav je z Brkićem prišel iz druge lige s prepričljivo formo in igro. Poskus z Žlogarjem je bil hvalivreden, saj so priložnost ponudili še učečemu trenerju, ki mu je morda zmanjkalo nekoliko karizme in predrznosti. Prav to ima Brkić. Triglav je precej več pokazal kot povedal. Kar morajo izboljšati, je učinkovitost. V enajstih tekmah so zabili komaj osem golov. Če bodo zdravi, povezani in razpoloženi Majcen, Poplatnik in Podlogar, bo Triglav lahko konkuriral Ankaranu.  

Igralec tekme: Elvis Džafić [Triglav]

FullSizeRender 16

Komentarji

komentarjev