Fuzbal

Kronaveter? Vse in še več

 

Kenan Pirić 6/10 Imel je srečo. Večkrat. Ampak pri Kenanu Piriću gre ravno za to. Za zdaj. Neposredno ni odgovoren, kaj šele kriv, za situacije, ki bi lahko Valurju dale (pre)zgodnje vodstvo. In to več kot le enojno. Čeprav se pozna, da nima komande, da še ni dovolj glasen. Imel je tudi precej sreče, ko je sam nespretno ravnal po kotu in strelu z glavo Patricka Pedersena. Malo je manjkalo, pa bi mu bila žoga ušla med nogami. Žogo je ukrotil še pravi čas, ni prečkala črte s celotnim obsegom (VAR-a in tehnologije golove črte v tej fazi, tako kot resnega tv prenosa, ni) toda sigurnost mu še vedno manjka. Popravlja jo zlasti z izjemnim krotenjem žoge pri predložkih.

Martin Milec 7/10 Če je lansko sezono na koncu padal v formi, je zdaj pokazal, kaj je Darko Milanič mislil, ko je rekel, da »tisti, ki smo igrali nekaj nogometa, vemo, kako je na prvih tekmah sezone«. Točno tako je Milec tudi odigral. Pogumno, hrabro, storil tudi kakšno napako, izgubil duel, vendar nikoli tako, da ne bi sam popravil lastnih napak. Preudarno in naštudirano je tempiral prodore naprej. Zelo suverena predstava.

Špiro Peričić  7/10 Zadetek mu, kakopak, dviguje oceno. Ne veliko, a mu. Dal je gol z glavo, ko se je zdelo, da bi ga naj, češ, ta je še iz lanske sezone, zabil Saša Ivković. Če že. Peričić je s tem potrdil vse, kar ga je krasilo v Muri, torej da je branilec, ki ima tisto nekaj, je pa res, da je obenem nevarno izgubil kakšen dvoboj in se nekoliko tudi lovil v obrambi, vendar na srečo zanj in Maribor ne usodno. Potrebuje pa ravno take tekme. Za prvič, taka tekma? Ne pozabimo, to je bila njegova prva evropska tekma. Pri 25. letih. Za prvo tekmo? Precej okej. Če štejemo gol, zelo okej.

Saša Ivković 6/10 Nekoliko tiha tekma, vendar takšne so bile tudi njegove priprave in življenje po Marku Šulerju. Ivković je tip igralca, ki bo najprej oddelal svoje, nato pa, če že, ponudil tisto nekaj več. Danes ni, osredotočil se je na Valurjeve napadalce in svojo bitko z njimi, saj so bili, ne vedno in ne pogosto, ampak zato nič manj nabrito, vseeno zahtevni. Če bi danes naj pokazal vlogo liderja obrambe, potem ga čaka še nekaj dela. Če je ta vloga seveda sploh zanj.

Mitja Viler 5/10 Tako kot Tavares je dobil minutažo zaradi izkušenj. In prednost pred Žanom Kolmaničem. Gotovo. Da se ne bi Kolmanič prenaglil, kot se je denimo Adis Hodžić v Sofiji na drugi strani obrambe na prvi evropski tekmi. Ker za prvo tekmo, kot je razumeti Milaniča, je zelo pomembno, da pač treba »odigrati nekaj nogometa«. Težava je, da je Viler svoj najboljši nogomet že odigral. Nazadnje predlani, ko je dal gol Zrinjskemu in Hapoelu. V mislih je tu napadalni aspekt njegove igre, na stara leta pa bi bolj do izraza – sploh ob takem kadru – naj prihajala forma v obrambi. Ta pa mu dela težave. Velike. Valur tega ni izkoristil, Vilerja pa mučijo tudi predložki, ko se priključi v napadu. Odločitev, komu dati prednost, bo vse bolj pomembna. Ne bo šla stran. Ni težava, da bi Kolmanič bil Erik Janža. Težava je v Vilerju samem.

Blaž Vrhovec 7/10 Tiha tekma, kakršnih bo najbrž vse več, zdaj ko mora imeti napadalni del za seboj varovalko. Vrhovec je prav to. Varovalka. Ne samo za tiste spredaj, ko kombinirajo in nemara izgubijo žogo, kar tako ali tako ni bilo pogosto, temveč tudi za tistega ob sebi. Cretuju nudi oporo, ki mu je Aleks Pihler najbrž ne more. Če bi jo seveda Pihler sploh potreboval.

Alexandru Cretu 5/10 Še dobro, da je tekma zavila v drugo smer. Še dobro, da njegove napake, nespametne, eklatantne in zelo opazne, niso imele resnih posledic. Še vedno je eksperiment, a zdaj celo na lastni poziciji. Hitro prejeti rumeni karton na delu igrišča, kjer je bil že prekršek nesmiseln, kaže na delo zanj in še bolj dilemo, ki čaka Milaniča zlasti proti tekmecem, ki takih tekem ne bodo oproščali.

Rok Kronaveter 9/10 Dve asistenci. In gol. In še ena resna priložnost, pa mu jo je vratar ubranil. Pa še ena. Če bi bil Valur boljši tekmec, bi dobil desetko. Rok Kronaveter se je sicer nekje v prvem polčasu nekoliko umaknil, stopil v senco, a nato zasijal. S prostega strela je ponudil žogo, ki je zvita vsaj toliko, kot so bile tiste Amirja Derviševića. Prednost? Ne rabi iskati le Sašo Ivkovića. Akcija za 0:2 je pa sploh dokaz njegovega nogometnega perifernega vida. Dvojna izmenjava in nesebična podaja. To je to. Pa naredil je, kar Lionel Messi ni. S penala je gladko dal gol Hannesu Halddorssonu.

Andrej Kotnik 8/10 Drži. Vse, kar se je o njem pisalo, govorilo in zlasti videlo na pripravah … Drži. Kotnik je tisti igralec po Tavaresu, ki mu je skoraj nemogoče odvzeti žogo. Ko bo našel še pravega naslovnika – sploh skozi tako postavljene tankerje -, bo imel Maribor igralca, kakršnega dolgo ni imel. Vsekakor ne v tem kadru. Občasno celo s Tavaresom vred. Fant rad ne samo igra, ampak se poigra. In to na takih tekmah. Nor začetek.

Dino Hotić 7/10 Kaj bi lepšega? Na tak dan? Ko se doma rodi prvorojenec? Dovolj je bilo, da je bil samo – tam. Za drugi gol. In da ga je Rok Kronaveter videl. Po dolgi akciji, ki je pokazala ne samo na razliko med kluboma, ampak v nogometni miselnosti. Lep gol, s katerim se je Hotić dokazal v sistemu igralcev, ki vedo kaj z žogo. Godi mu, vse bolj, da ima ob sebi kreativce. Ker je tak tudi sam.

Marcos Tavares 7/10 Seveda je dobil minute zaradi izkušenj. A seveda ne zgolj zaradi njih. Temveč sistema, s katerim pa je Milanič precej ne ravno tvegal, ampak bolj stavil. In zadel. Tavaresu pač Skandinavci ležijo, že FH-ju je zabil oba gola predlani, tokrat se je osredotočil na držanje žoge in pritisk. Morda ni več najhitrejši, ima pa ogromno kondicije.


MENJAVE

Rudi Požeg Vancaš  7/10 Vstopil je v 75. minuti namesto Marcosa Tavaresa in takoj  pokazal, kaj lahko ponudi. Vse tisto, česar Valur ne more. Pa še kdo tudi v vrstah Maribora med krilnimi nogometaši. Ko bo dobil še zajetnejšo minutažo, bo prodore in strele še bolj lahko izpilil. Željan zadetka.

Martin Kramarič 7/10 Vstopil je v 83. minuti in priboril enajstmetrovko, kjer je preigraval, kakor je običajno ali na pripravah ali pa v Krškem. Zelo uspela menjava.

Jasmin Mešanović -/- vstopil v 89. minuti. Taktična menjava.

Igralec tekme: Rok Kronaveter [Maribor]

 

Komentarji

komentarjev