Fuzbal

Desetka na dresu? Dve na igrišču.

Kenan Pirić 6/10 Tisto parado, v prvem polčasu, je pošteno zgrešil. Najprej je letela žoga, nato je bil premor, nato je letel on. Sicer še zdaleč ne usodno, vendar dovolj, da se še naprej poraja vprašanje, ali nudi takšno zanesljivost, kot jo je navdušujoče kazal v minuli sezoni. Nasploh mu predložki občasno delajo težave, še bolj pa želja po tem, da pokaže nekaj tudi takrat, ko za to ni potrebe. AIK bo njegov največji test doslej. Večji od vseh derbijev. Zlasti v tem, da bo prevzel vlogo. Ne zato, ker bi bilo prav, ampak ker ga bo to ločilo od konkurence.

Martin Milec 6/10 Zdaj že postaja trend: napadalni del zelo dobro, pravzaprav odlično, zaposlil je Dina Hotića pri golu za 1:0, v obrambi pa je imel nato kar nekaj dela in tudi situacijo, ko mu je tekmec naivno pobegnil. Nudi zanesljivost, toda – niti malo po njegovi krivdi – je nagnjenost napadalnega dela bokov po desni strani lahko tudi njegova slabost, če se bo od njega pričakovalo (ne)sorazmerno več od pripadajoče leve strani.

Saša Ivković 7/10 Povedal je, da se pozna, ker se s Špirom Peričićem še uigravata in da bosta potrebovala čas. Kar gotovo drži. Kot tudi tista, da prilagajanje velja tako za novince kot za tiste, ki so že v postavi. Ivkovića bo, tako kot Pirića, resnični evropski test čakal proti AIK-ju.

Špiro Peričić 8/10 Steber obrambe. Je. Četudi na svoji komaj tretji tekmi v vijoličastem. Sicer je še ne krmili, ni njen osnovni člen, a je siguren, ko najbolj šteje. Če včasih še deluje manj okretno, vsekakor ne tako zelo okretno kot v Muri, je skrb zaenkrat zaman. Ne boji se več vračati žoge vratarju ali jo imeti dlje pri sebi. Vsekakor še naprej: stabilen.

Mitja Viler 7/10 Godi mu rotacija. Očitno zelo. V Reykjaviku je bil namreč daleč najšibkejši člen, tokrat pa se mu je bolj posrečilo tempiranje razmerja napad-obramba. Kombiniral je s Tavaresom, predvsem pa vnovčil izkušnje, ko je Adolphsson s picigin parado dneva želel izsiliti enajstmetrovko, Viler pa je mojstrsko komuniciral s sodniško ekipo in pomagal spremeniti odločitev. Predložki še iščejo zares naslovnika, začuda ni tokrat uporabil svoje blagovno zaščitene finte.

Alexandru Cretu 7/10 Tekma, kjer bi imel precej več dela, če bi potekala drugače. Ni, tudi po njegovi zaslugi. Tako je skrbel za težišče igre ter diciplinirano pazil, da v obrambi ne bi zmanjkalo branilcev, da je včasih tudi prevzel zadnje mesto ob številnih protinapadih. Suverena tekma.

Blaž Vrhovec 7/10 Rešil je potencialni zadetek Valurja pred polčasom, ko je Maribor nekoliko padel. Izjemno. Točno tam je bil, kjer je moral biti. Nato je tekma spet ravno njega navrgla na strel, ko se spredaj ne prebije in ko je treba akcijo začeti znova ali najti drugačno rešitev. Podobno je bilo že v generalki proti HNK Gorici pa tudi v Reykjaviku. Vrhovec ni rojen strelec, za Maribor ima v 113 tekmah le 5 golov, zato ni šlo pričakovati, da bo počel, česar tisti pred njim niso. Je pa bodlo v oči, da dveh izrednih situacij ni izkoristil.

Dino Hotić 8/10 Vrhunska tekma. Zares vrhunska. Če bi Valur ponudil več, bi imel tudi oceno višje. Tako je že ta visoka, ampak na Urbani.si so ocene za individualno delo in skušajo biti del celote, vendar ne imanentno pripadajoče. Hotić postaja morda celo najbolj agilen člen sredine, vsaj ko gre za preigravanja, vtekavanje, iskanje prostora. Je pač drugačen tip igralca kot Kotnik in Kronaveter. Kar opaža in razume tudi Milanič. Hotić se dobro počuti na igrišču, trenutno se nihče ne ubada s številko na njegovem dresu. Še najmanj on sam. Pomeri pa že tako. V prečko, takoj na začetku, ali tik čez gol. Razigran.

Andrej Kotnik 7/10 Vse bolj in bolj postaja igralec, v katerem kulminira potek ne samo igre Maribora, ampak tudi tekme. Niti malo ne okleva, ko ne najde druge rešitve, kot da pomeri iz razdalje. A rad kombinira, rad podaja, najraje zabija. Milaniču zaenkrt to godi in ni težko videti, zakaj. Že s konstitucijo ponuja nekaj, česar Maribor prej ni imel. Prav tako s talentom, pristopom in odnosom.

Rok Kronaveter 8/10 Pa ga je slišal. Svoj priimek v Ljudskem vrtu. Več kot zasluženo. Bil je točno tam. V tem je razlika. Da ima Maribor v njem garancijo, da ne gradi vnemar dolgo akcije samo zato, da bi vse začel znova. Ne s Kronavetrom. Zadetek je bil dokaz njegove silne, brezkompromisne, profesionalne učinkovitosti. Kronaveter je sredstvo za dosego cilja, ekipni igralec, ljudina. In tako tudi igra. In se tako tudi obnaša. Zato pa. Ovacije.

Marcos Tavares 7/10 Rad ima to. Kot je sam rekel. To je lepo, to je nogomet. Mogoče ni bilo več daleč, da bi rekel »joga bonito«. Ker je Luka Zahović poškodovan in Jan Mlakar le še spomin, je zdaj on tukaj. Spet. In ni nadomestilo, ne krpa, ni mašilo. Ne. Je to, kar je ves čas. Neusmiljen borec. Kompenzira, sproti se uči, čeprav že vse ve, a najde pot. Vidi, koga lahko nadribla. In obramba Valurja je bila godna. Za šikanje. Ena, dva. Leva, desna. Bum. Gol.


Rudi Požeg Vancaš 6/10 Rumeni karton je bil dokaz, da želi, da bi rad, da hoče. Vendar je bil tudi zelo poceni prejet rumeni karton. Pri skupnih 5:0? Je to kar neumnost. Toda prišla je kot posledica velike želje, da bi le zabil, upravičil nalepko, ki je trenutno še nihče ne vidi na njem. Dobiva čas. In ga bo še naprej potreboval. Morda bo več potrpljenja potreboval strokovni štab. Želel je dobro, vendar učinek spet ni bil najboljši.

Jasmin Mešanović 5/10 Če je bil v Reykjaviku taktična menjava na samem koncu, je proti Triglavu potrdil vse dvome, ki so se nakazali ob koncu prvenstva ter potrdili med pripravami. Zdaj pa še nadgradili. Mešanović ima težave. Ne toliko v tem, da bi pregorel v želji, temveč z golim vodenjem žoge, tempiranjem, spremljanjem igre. Vse tisto, kar ga je krasilo v ligi prvakov, ko je tudi zabil. Proti Valurju bi lahko zabil vsaj enkrat. Ni. Kar postaja problem. Če drugi potrebujejo tekmovalne minute, so prav te trenutno Mešanoviću v breme.

Martin Kramarič 6/10 Zanimivo, da je Milanič posegel v sredino, šel po še kaj več, Kramarič je želel izpolniti želje, toda bil pri tem vztrajen, a ne pretirano učinkovit.


Darko Milanič 7/10 Rotacija bi mu povsem uspela, če bi bil uspešen tudi proti Triglavu, ko je usodno posegel v postavo in se moral na novo preizprašati o starih izzivih in novi realnosti. Tako je znova dobil odgovor, kako se ta postava zelo obnese, če in ko gre vse po načrtih. Če bo razumel nekatere odgovore – o prevzemanju odgovornosti v obrambi, učinkovitosti menjav, tempiranju forme, zadovoljevanju pričakovane minutaže –, potem ga čaka veliko veselja. Za AIK nima veliko časa, vmes Rudar, zato se bo zdaj pokazalo, kako uspešne so bile priprave, kako povezan in učinkovit je strokovni štab ter ali bo znal preživeti pritisk rezultata. Sploh takrat, ko ne bo šlo vse načrtu. Tokrat je zelo šlo.


Sodnik: Joao Pinheiro 7/10 Možno, da je bil pri prvem golu Maribora prepovedan položaj, kar so poudarili tudi gostje. Možno. Žal televizija ni posredovala kadra, ki bi to potrdil. Nenavadno, toda pravilno je spremenil odločitev in razveljavil že dosojeno enajstmetrovko. Maribor tega, kar mu na twitterju med tekmo ni ušlo, vsekakor ni vajen. Je pa evropsko sojenje res bolj tekoče in tudi v primeru sodnikov, ki še nabirajo evropske izkušnje.

Komentarji

komentarjev