Fuzbal

Domžale. Pekel stranskih sodnikov.

Če je kdo v nogometu podcenjen, v bistvu pa docela spregledan, domala neobstoječ, je to stranski sodnik. Teh skoraj nihče ne kliče po priimku. Noben ne ve, od kod so. Pač. Ni videl ofsajda, ni dvignil zastavice, mahal je za brezveze. Jezen, ker ni glavni. Ampak to slišiš redko. Sploh pa od glavnih fuzbal fac.

Razen, če greš na tekmo v Domžale.

Fenomena Domžal ne da nisem nikoli zares razumel, ampak ravno ko sem ga ponotranjil, se je začelo obračati. Dokončno pa mi je Domžale itak sesul Grega Skočir. Ko sem ga enkrat, pa mislim, da res, vprašal, malo preden sem po devetih letih gostovanja v Ljubljani ugotovil, da še vedno ne vem, kako Ljubljančan zgleda in da vse skupaj nima več smisla, ej, Grega, pa kam res hodite vi žurat, saj veš, nova pravila u stari lublani, mi je mislim da rekel, da v Domžale. Sezulo in sesulo me je. Pa kako Domžale. No, tvegam, mogoče sem si pač narobe zapomnil in je govoril o špilu. Ali pa je bil kdo drug in se zgodba pač boljše sliši. Pa z Domžalami, da ne bo pomote, res nič ni narobe. Čisto okej kraj. Pač. Če je, kolikor sem sam izkusil, Ljubljana pisarna in dnevna soba, je Kamnik balkon, Brezovica mansarda, Šmarje – Sap špajza, Domžale pa kar dobro porihtana spalnica.

Bilo je nekje proti koncu devetdesetih, torej niti ne tako dolgo nazaj, vsekakor ne dovolj za nostalgijo, ko sem žnj-tič pobiral žoge v Ljudskem vrtu. Pa ne da ni bilo fajn biti avtmigec. Je bilo. Res. Še posebej, ko ti je lilo dol v gate. Zdelo se ti je, da pomagaš klubu, zdelo se ti je, da ko ti je Amir Karić non-šalantno rekel »pa dobro, 3-0 vodimo, daj to malo bolj lagano«, da si vsaj podal za gol. Čeprav bi to naj naredila članarina, štirje treningi in sobotna tekma. Sodeč po zapisniku, je to bil 3. krog sezone 1998/99, 15. avgusta, Maribor in Maria sta šla gor, Domžale pa že leto poprej, ko so po krstni sezoni šele drugič igrale v prvi ligi. Maribor je visoko zmagal, štiri nula, spomnim se, da je bil Nenad Protega zelo zavzet, pozabil, da je Dalibor Filipović maznil hat-trick, in da o Domžalah nisem vedel pravzaprav čisto nič drugega. In tako je bolj ali manj ostalo, vmes sem šel na faks, no, v bistvu dva faksa, Olimpija in Mura sta razpadla in prišla so leta za Gorico in Domžale.

Ko prideš v Domžale na tekmo, sploh pa zdaj v tej izgubljeni sezoni zgrešenih odločitev, ko nas jutri čaka tiskovna konferenca, ki bo najbrž prinesla novega trenerja, nimaš občutka, da si v kraju, kjer se je dvakrat slavil naslov prvaka. S takrat bodočim selektorjem in fajn ekipo. Nimaš. Kakorkoli obrneš. Nimaš. Pa ne, ker bi bilo kaj samo po sebi narobe, ampak že v Novi Gorici vseeno čutiš nek pridih zgodovine, morda ker vse skupaj deluje kot zgodovina z mizo in stoli, bifejem in komentarji vred, medtem ko se ti v Kopru zaradi obalnega šlifa zdi, da imajo celo več kot le en državni naslov. Domžale so bile pač hec, ki je leta 2005 uspel ruknit Stuttgart v svoji krstni evropski sezoni. Pustimo, da v hudem nalivu 1:0 in da si je moštvo Giovannija Trapattonija priborilo prednost 2:0 že na prvi tekmi, pa vseeno.

No, Domžale imajo dva državna naslova. Tega jim nihče ne bo odvzel. Kot tudi ne dveh pokalnih.

Prvič sem bil v Domžalah na tekmi, ko tam ni igral Maribor. Nak. Prišel je Dinamo. Spet. Dvakrat so bili Domžalčani prvaki in dvakrat v kvalifikacijah, ko so upali, da so prve zmage prinesel vsaj upanje, nabasali na Dinamo, ko je Zdravko Mamić začel harat dovolj, da so se ob Kamniško Bistrico stiščali na ta manjšo tribuno Bad Blue Boysi, 350 tipov v res majhen prostor, in večji del tekme, no, saj si lahko mislite. Pač. Interni boji.

To, da je bilo 0:3 za Dinamo, je bilo še skoraj najmanj pomembno. Robert Pevnik, takratni trener Domžal, je jezno razlagal, kako da bodo že zmagali na povratni tekmi na Maksimiru, kako finski sodnik ni bil na nivoju, da je bil prvi gol Vrdoljaka resda mojstrovina, ampak da je samo na Finskem očitno kaj takega lahko penal. No, že Danijel Brezič je videl stvar bolj realno, povedal, da je med letom premalo konkretnih tekem, liga je bila pač, kakršna je bila, in da »nas že prvi konkretni nasprotnik odpihne«. Domžale so sicer na Maksimiru uspele kar dvakrat izenačiti na povratni tekmi, za 1:1 in 2:2, pa vseeno izgubile 2:3. Dve sezoni, štirje porazi, dva izpada. Robert Pevnik pa me je čez tri leta, ko sem za Večer mislim da prvič pisal poročilo s tekme Maribora v Ljudskem vrtu, po 6:1 ali nekaj takega vprašal, če imam kakšen cigaret. Zdaj že vem, da sem nekaterim videti, kot da skadim dve škatli na dan, pa ne, ne kadim, žal, gospod Pevnik, takrat je res rabil tisti čik. Sicer pa, ko gre za Dinamo, saj ima tudi Maribor podoben izplen.

Kasneje so Domžale, kadar si prišel tja, postajale vedno bolj urejen, zgleden, priden klub. Sprijaznili so se, ko se je enkrat vrnila Olimpija, da je bolje začeti šteti od tretjega mesta navzdol in se dokazovati v Evropi, razvijati mlade, tako igralce kot trenerje, in imeti ves božji mir na svetu. Delovali so kot vse bolj prikupen klub, odprt in dobrovoljen, poštekali, da je prihodnost v socialnih omrežjih, da so klub, ki vošči na facebooku vsem, tja do hišnika, kjer se članska ekipe ne le fotka, ampak dejansko sedi za isto mizo z isto govejo župo s kadeti, in kjer pač, če ni navijaške skupine, ta mularija potem pride na stadion in navija, kakor pač ve in zna. Malo nadležno, pa še vedno bolje kot nič.

Domžale so pač, skozi fuzbal gledano, neka mešanica suburbanega. Pred tekmo imajo sijajno mešanico glasbe, radi navijejo T.H.O.R. od Siddharte, kadar pa zabijejo, česar letos ni v izobilju, se zarola obvezna Na Golici. Nenavadno, ampak tako pač je. In potem je tu še njihova himna, s katero sem sovoditelja Ofsajda redno spravljal ob živce dve poletji tega, ko so Domžale pahnile Freiburg v Stožicah in za »nagrado« dobilo še dva obračuna z Marseilleom.

Ampak to ni poanta tokratnega nedeljskega fuzbala. Ne. Kar je poanta, je to, da če sem že pisal prejšnji teden, kako se v Kidričevem vse sliši, se v Domžalah ne samo sliši, ampak skoraj sodeluje, vsekakor pa kriči. Dokler sta bili namreč rezervni klopi še na naši, novinarski, zahodni strani, si slišal vse. Tudi če je bil stadion poln. Pri čemer so v Domžalah uradno zelo radodarno šteli obiskovalce, pa dobro, nič zato, vse pač v dobri veri, da pokažejo, da vendarle niso tako majhen klub. Še zlasti, če pride večji.

Slišal si lahko vse kletvice Darka Milaniča, njegovo realno mnenje, ki je bilo vse tisto, česar on the record nikoli nismo slišali, in skoraj tudi to, kako so se napenjali gumbi na vedno elegantni srajci Luke Elsnerja, kako je bil »eksakten«, skoraj profesorski v svojih navodilih, kasneje tudi Simona Rožmana ter, kakopak, športnega direktorja Mateja Oražma. Zdaj… Tudi na novinarski tribuni je osebje Domžal, vedno skrbno oblečeno v klubske insignije, kakor je tudi prav, med bolj glasnimi. Da ne bo pomote, vsi so. Naj bo Olimpija, Maribor, Mura, tja do Brava in Rudarja… Ko pade gol njihovih, ni ovir. Gooooool!!!! Pač. Delajo za to, plače nekaterih so dobesedno odvisne od tega, ali bo šla žoga v gol. Kar te na novinarski tribuni, če gol pade v gužvi iz kota in nimaš blage veze, kdo je dal gol, malo živcira, ampak spada k folklori. Se navadiš.

In ker je tribuna v Domžalah res blizu igrišča, je folklora tudi to, kaj vse se tam lahko naposluša stranski sodnik. Joj joj. Zdej mahi, a zdej pa nauš mahu? Dvign!!! Dvignn!!!!! In tako dalje in naprej. Večne klasike, kakšna izvirna. Ena najboljših, ampak ne v Domžalah, pač pa v Ljudskem vrtu je bila tista iz vzhodne tribune, ko stranski ni imel svoje tekme, niti malo, zamujal je, nato so ga izdajali že živci, pa je tik pred polčasom skušal skrivaje preveriti, koliko še manjka. Tip, ki ga je s tribune masiral celo tekmo, komentiral vse od vezalk, frizure, njegove mame, očeta, tete, strica, je seveda to videl. »Kaj te na uro gleaš? Kaj te scat tiši?!« In smo se režali.

No, nazadnje, prejšnjo nedeljo, se je stranski naposlušal zaradi vsaj dveh za domače spornih situacij. Zdi se mi, kot da so pri nas stranski sodniki še posebej labilni. Zdaj so toliko bolj na udaru glavni, še posebej kadar igralci kričijo ob dotiku (nekateri seveda tudi upravičeno, a so v manjšini) in se dosoja prekrške ter deli kartone glede na višino decibelov, ampak tudi stranski, kadar so tik pred tistimi, ki pač še bolj živijo od tega, čemur pravimo slovenski fuzbal.

Nemalokrat namreč naši stranski sodniki zamujajo, kar je seveda dokaj normalno, saj niso profesionalci, pa četudi bi to radi bili na vsak način. Povrhu pa so še včasih neodločni, kar samo zakomplicira celotno situacijo, kakor se je zgodilo v Domžalah in potem pač poslušamo iz dela tribune vse mogoče, ker pač ne gre, kakor bi si domači želeli.

In takrat, ko smo se novinarji spogledovali, radijci pa vsako drugo minuto sklanjali, kajti v Domžalah se iz novinarske tribune ne vidi na semafor, katera minuta je, zato so se mi kar malo smilili, sem pač pomislil tudi na to, kako se sam obnašam, kadar nimam računalnika pred sabo in akreditacije okrog vratu. Nazadnje na stadionu je bilo na tekmi Slovenije in Ukrajine v Ljudskem vrtu, kjer me je pred (samo)sramoto rešilo samo to, da je Cuneyta Cakirja bolj žalil samo še en model za mano. Povedal, izkričal, izpljuval sem vse tisto, česar med tekmo pač ne morem, ne sme, ne na tviterju, fejsu, kamoli v članku ali celo podkastu. Pa te mika, seveda te, saj tudi novinarji komentiramo, pizdimo in upamo (ponavadi zato, da se po 75. minuti več nič ne bo zgodilo), sploh zdaj, ko smo praktično edini »objektivni« gledalci, kolikor se pač trudimo biti vsak po svoje. Res nas srbi, ene bolj, druge manj, skušamo oceniti, komu gre, komu ne, poročevalci, ki morajo dati ocene in izbrati igralce tekme, so še posebej živčni, še posebej, če se vse obrne in je bila tekma že tako ali tako povprečna (o tem, kaj si mislim o polovičkah pri ocenah, torej 6,5, ne pa 6 in 7, kdaj drugič), no takrat bi se sam najraje vstal in vse poslal delat fuzbal, pa bom jaz držal diktafon v parlamentu. Pa bi itak slišal, kakor enkrat v Kidričevem, ko sem bentil, zakaj morajo vsi goli pasti v 92. minuti, češ, kaj pa nisi v šole hodo, tiho bodi pa piši. Od stare šole, jasno.

Tokrat nam ni bilo treba skozi tunel po izjave. Tunel v Domžalah je sicer kar kulten. Klub se potrudi, kolikor le gre, okrasi, okranclja, nastavi zastavice, drese, šale, skratka, da pozabiš, kako hodiš pod cesto, pod mostom, čez katerega si se pripeljal na tekme. Itak je o tem svoje dodal Damir Skomina, ko je enkrat na vprašanje, kaj dela med polčasom, na kratko, da povzamem, rekel, da v Domžalah pač bolj malo, ker je dolga pot, prideš, šluk vode in nazaj. Posebna je tudi konferenčna soba. Seveda zato, ker si delijo prostor še z drugimi društvi, zato toliko bolj ceniš, spoštuješ in razumeš, kako zelo so ponosni na uspehe, ki so jih v preteklih letih dosegli.

Do nemara letošnje sezone, ko so povsem zavili z zastavljene poti. Četudi še vedno dajejo priložnost mladim iz svoje uspešne in cenjene akademije, so daleč od časov, ko so imeli v kadru bodočega mladinskega svetovnega prvaka s Srbijo ali mlada slovenskega upa, kar sta bila nazadnje Jan Repas in Adam Gnezda Čerin. Saj vse ne more vedno uspeti, Aleksu Pihlerju in Rudiju Požegu Vancašu, denimo, že ni. Obratno bi skoraj utegnilo veljati za Nejca Vidmarja, ki v Olimpiji nikdar ni dajal take suverenosti kakor v Domžalah.

Zato je sčasoma postala rumena družina, kjer si nekoč decembra dobil najboljši čaj na planetu, pač klub, ki je moral zrasti, šel za največje tri dni svojega obstoja vselej v Stožice, nato pa ni imel več kam in je, očitno, začel delati napake. Še zdaleč niso prvi in gotovo tudi ne zadnji. Tunel bo zaenkrat ostal, semafor tudi. Ter stranski sodniki, ki bodo vedno preverili, kdo sedi na tribuni. In ali v tistih stanovanjih/domu za starostnike, dejansko kdo gleda tekmo. Po moje da ja. 

 

Komentarji

komentarjev