MUZU

Bogova ljubezni: Gušti in Polončič

Lahko bi bila floskula. Bi. Gladko. Nak. Ne na ta večer, ne na ta dan, tik pred novimi omejitvami in ob vsej negotovi sedanjosti, kaj šele prihodnosti. Katera floskula? Tista misel, da je rock’n’roll najboljše zdravilo za te čase. Rock’n’roll ni bil medikament, rock’n’roll je ponavadi goltal medikamente. Ne zdaj, ne več, ne tu. Ne, če dva tipa brenkata na akustične kitare. Zato je bilo res. Zdravilo. Hit na hit. Pesem na pesem. Beseda da besedo. In zgodi se: vrhunski koncert.

Najprej sta Gušti in Tomi v Narodnem domu kakopak previdno povedala, da sta prišla z rdečega območja. »Skoraj bi si upal reči, da so to za te čase najbolj primerni špili, ki še grejo skozi. Na ta četrtek. Mešani občutki. Po eni strani vesela, da sva lahko tukaj, po drugi strani pa ne vemo, kaj bo v prihodnje.«

Vemo, kaj bo. Rock’n’roll. Uro in pol kasneje poslušalci v maskah in na razdalji niso zdržali več. Vstali so. Namamila jih je Nisem več s tabo, prepričala Na Soncu. In še bi. »Moramo domov. Kdaj že pride virus? Opolnoči?« sta se nasmejala Tomi Meglič in Miha Guštin – Gušti. In pokasirala resno konkreten aplavz, ko sta se poigrala z mislijo, da bi za štirinajst dni ostala v (ta večer še) oranžni coni.

Ena na ena!

Gušti in Tomi, ki sta le eden od petih tandemov iz cikla glasbenih dialogov 1na1 ljubljanskega Siti teatra, bi morala v mariborskem Narodnem domu nastopiti že 29. marca, a je bil koncert prestavljen zaradi koronavirusa. Seveda je bil. Zdaj sta mu, tako se je zdelo, ravno še pravočasno ubežala.

Oder je bil pričakovano, no, skoraj gledališki. Dve kitari, dva stola, dva kovčka, dve kupici. Akustični večer, kjer šteje povedano med komadi skoraj toliko kot komadi sami. »Polovica je Guštijevih komadov, ki jih je naredil v četrt stoletja, polovico mojih. Priredila sva jih za dve kitari in dva vokala je uvodoma skoraj preresno nastavil Tomi Meglič, sicer pevec skupine Siddharta.

Namenoma preresno, da je Gušti, nekdaj član in avtor skupine Big Foot Mama, nanizal, koga so v bistvu poklicali iz Siti teatra. »Povedali so ima, da imajo ta koncept 1na1 in me vprašali, kdo ima še toliko hudih komadov kot jaz. In sem razmišljal, hm, kdo? Razen, em, mogoče ta kolega na moji levi. Poklical sem ga in – ni dvignil. Pošlje mi sms, da je v New Yorku z novo punco in če je kaj nujnega, naj mu hitro napišem. Napisal sem mu ‘jaz, ti in akustične kitare’. In mi je nazaj poslal samo srček. Ni bil pa rdeč, haha.«

Jaz sem bog ljubezni

Za začetek sta krenila v Klinik potihoma, skoraj mistično, tako, kakor to ponavadi počne Siddharta. Nato pa je začelo padati. Že za Črn tulipan je Gušti razložil, kako je pevcu Gregi Skočirju za vse petke in sobote dal možnost, da začenja večere z »jaz sem bog ljubezni«. »V bistvu pa je komad bil napisan za mojo ženo,« se je pošalil Guštin.

Prvi del koncerta je skoraj povsem razvedrilen in predrugačen: Mala nimfomanka zveni povsem v molu, ampak nič zato, če Guštin pove, kako, kje in zakaj je nastala. Če morda niste vedeli: Gušti je bil zadnja generacija slovenskih fantov, ki so še služili vojsko JLA. »V Banja Luki, kjer sem bil tankist, si me predstavljate s tisto kapo na glavi?« In komad je nastal prav tam, ker je bilo, uganili ste, toliko lepih punc.

Ja, kelnar je bil

Prav takšni koncerti, kjer si dva avtorja z resnimi hiti podajata top komade ter ustvarjalno preteklost sem in tja, ravno tako, kakor je Tomi nalival Guštiju konkretne špricerje, pokažejo in še bolj spomnijo, za kakšne komade je šlo in še vedno gre.  

In kako je bilo še v bistvu niti ne tako dolgo nazaj vse drugače. Da, bili so časi, ko je Big Foot Mama bila vse, za Siddharto pa še nihče slišal ni. Nenazadnje, ko je Gušti razlagal, kako je prepričeval preostale člane Big Foot Mame, da so pristali na Led s severa, ki je potem pomagal napolniti Križanke kot prvemu slovenskemu bandu, je Meglič iskreno priznal, da je bil na tistem koncertu. Takrat je bil zgolj tip z rdečo bradico. In ne le to. Tip, ki je bil vesel, da je Guštiju natočil pivo.

»Ko smo bili z Big Foot Mamo že zelo popularni, sem bil pred špilom doma in sem ob petih, pol šestih gledal televizijo in na TV Slovenija 2 je bila ponovitev oddaje Pomp. In zagledam enega modela z rdečo bradico. Gledam, poslušam in me pritegnejo zvok, komad, pretresla pa me je suverenost pevca z rdečo bradico. Bil je prepričan, da ima super komad, dober band in nisem mogel verjeti, da se je kaj takega lahko zgodilo v Sloveniji.

Ko sem šel v kombi z bandom, sem povedal, kaj sem videl, govorim o Siddharti in en član banda reče, češ, pojma nimam kdo so ti. Gremo na špil in se hitro vrnemo v Ljubljano, najbrž smo igrali v Postojni ali Logatcu. In če prideš s špila, ne moreš domov še ob enih zjutraj, ne spodobi se. Šli smo na pivo pri Kinu Šiška v lokal Hound Dog in si naročimo pivo in prinese mi ga točno ta model z rdečo bradico. Ja, kelnar je bil.«

Pesem, ki jo je takrat Gušti slišal in ga je očarala? Pot v x, prvi single Siddharte, kakopak.

Izgubljene akorde našla na internetu

Tisti »kelnar« je nato napisal tudi pesem Platina, še danes dobro znano balado. Pesem je že znana, manj pa njeni zaguljeni akordi. Teh je, vseh tistih gis-molov in Dis-duri, res veliko. Dovolj, da jih je Tomi, ki je sčasoma pesem s Siddharto le pel in prepustil akorde kitaristu Primožu Benku, pozabil. Še dobro, da jih je Gušti, kakor je priznal, našel na internetu.

In tako je to šlo. Pesmi so seveda z dvema kitarama povsem bolj neposredne, oskubljene vsega, kar jim daje produkcijsko moč; naprej stopijo besedila, v bistvu pa je to najboljši način za vpogled v osnovni ustvarjalni proces dveh rockerjev. Zdaj sta v zrelih letih, ni pa težko zamenjati odra Narodnega doma za najstniški sobi, polni upanja. Tomi je tako (iz)povedal nežno zgodbo o tem, kako je namesto v vrtec z babico hodil okrog po nekdanji Jugoslaviji k dedku, ki je na filmskih scenah skrbel za zvok.

Ko je babica bila že v letih in bolna, ji je Tomi prinesel Nord, drugi album Siddharte. Razumel je, da vse s plošče ni bilo zanjo, mu je pa kasneje njen sin, njegov oče povedal, da si je zaželela pesem za svoj pogreb namesto klasične Tišine. Pesem? Samo Edini.

Izvolite albume, ki jih takrat niso hoteli

Koncert 1na1 je zastavljen in predvsem do zdaj že dovolj utečen tako, da poslušalcu ponudi paleto čustev. Od severnjaško ledeno ljubezenskih zgodb (Led s severa, Ledena), prek erotično nabitih štiklov (Kloner, Garbič) pa do pesemi, ki s predzgodbami in gestami dobijo nek povsem drug vidik. Skoraj obrnjen. Gušti je razložil, kako je skoraj po naključju uspel najti Polono Kasal in kako se mu je posrečila skladba Vedno zame, ki je bila sprva plod marketinške želje teleoperaterja.

In kako so mu poslušalci, kupci albuma, zamerili, ker na kompilacijo Dolce vita, kjer je sodeloval takrat tudi Tomi, enako Polona Kasal, ni uvrstil pesmi Vedno zame. Ta, mimogrede, je nalezljiva še danes. Zato mu je zgoščenk ostalo, kakor je rekel, za eno nepremičnino. Vstal je s sedeža in kot čarovnik privlekel na plano dve škatli albumov. Za pubkiko. Izvolite, vzamite. Narod je kasneje navalil. »Gušti in Polončič,« se je nato zasmejal Tomi, ko je moral peti prirejeni del, ki ga je pela Polona Kasal.

Ne zadnji, občutek pa, kot da je bil predzadnji

Nedavno smo se spraševali skupaj z mariborskimi organizatorji, kdaj bo na vrsti zadnji mariborski koncert. Ironično, enako sta se tudi prekaljena glasbenika. Le da s pošteno dozo optimizma. Nobene jeze, nič o maskah, razkužilih, omejitvah, ukrepih, zaporah, bolezni. Nič od tega. Za uro in pol. Veste, kako zelo to, preprosto, paše?

Vesela, kot nekdanja najstnika, da lahko igrata svoje komade za publiko. Ki te komade še vedno prekleto dobro pozna. Včasih se namreč na takih koncertih pritihotapi občutek, kakor da je to že res nekje vmes postal klasični rock, kjer poznaš precej več komadov, kakor bi nemara pričakoval. In ko se koncert res zdi ne morda kot zadnji, gotovo pa vsaj kot predzadnji. Vreden vsega. Ko se za dobro uro in pol, tudi če sediš narazen in dihaš skozi masko vse zdi, kakor da četudi ni, kot je bilo, morda spet kdaj bo, kakor smo vselej želeli, da bi bilo.

***
OKVIR

Seznam komadov

1. Klinik

2. Črn tulipan

3. Mala nimfomanka

4. Pot v x

5. Garbič (hip hop med nogami)

6. Platina

7. Vedno zame

8. Moj svet

9. Kloner

10. Samo Edini

11. Led s severa

12. Ledena

Bis

13. Nisem več s tabo

14. Na Soncu

Komentarji

komentarjev