Muzika

Hamo nas bo grel

Tako. Odslej bom recenziral redno slovenske komade. Take, onake, nove, malo tudi stare. Pač. Nekje je treba začet, ne? Včasih se odločiš, da boš redno sledil, ker trpiš za resnim kompletizmom. Kar je nemogoče, spremljati vse, mislim. Ampak potem ujameš Val 202 in trojno dozo domačih komadov. Iz prve. Nekako naj to ne bi bila recenzija, ker samo enkrat? Čeprav… Prvi vtis tudi pride samo enkrat, dasiravno lahko prideš še enkrat mimo. No, tudi tole pride kar iz prve mimo.

Hamo & Tribute 2 Love – Vse lepo za vse

Ocena: Splača se naučit besedilo (3/5)

Sladko je toliko bolj sladko, če je svet grenek. Mariah Carey, umakni se. Hej, mogoče celo Magnifico. No, pretiravam. Sploh za Peštuta. Vse lepo za vse ni In ko enkrat bom umrl. Vseeno pa Hamo zna delati komade za objemanje in popevanje. Tudi če še ne znaš teksta. Hamo ima vokal, s katerim je lahko meteorolog (ko sneži) ali ljubimec (jaz pa gledam v oči) ali gps (vse luči kažejo domov). Oh, kako sladko. Oh, kako objemajoče. Pesem po kateri za oblaki sije sonce. Tisti čas, ko sneži, ti pa greješ na vse konce. Ja, taki tip teksta. Imamo pesem, ki bo grela, kar bo zdaj, ko je energija ljudsko svinjsko draga, politično pa mamljiva, nujno. Hamo & Tribute 2 Love so posneli cuker, ki nadomešča radiator. Pa še božično-novoletni komad je. »Vse lepo za vse naj gre v novo leto / ne konča se in na novo se začne!« je hripav zborčevski sklep. O, ja. O, ja. O, ja. To zimo na bo grel Hamo.

Vazz – Luna

Ocena: Dela iz prve (4/5)

Di-di-di-ti harmonično petje in urbani zvok mesta. Je to tu ali New York? »Dame in gospodje, direktno iz ateljeja, snemam v pižami, dve leti od zadnjega cedeja.« Okej, tu. Ja, Vazz ima flow. Na prvo poslušanje doseže, da se mu res sledi in posluša. In to si pribori primarno z retro beatom in predvsem z narativnostjo. Nekaj pa je že dal skozi, ne? Nato pa skoraj zakocka vse, ko se loti – Riders on the Storm. Uf. Poslednji Doorsi? Jajca. Velika jajca. Pa še pet gre, Jimu na čast. Muzikalno, dramatično, flowmatično. Kul. Tole je lahko resen hit. Čeprav Vazz poje »ne želim si trofeje«. Morda jo res dobi. Pesem ima potencial.

Jet Black Diamonds – Še zadnjič

Ocena: Mladostno zagnano (3/5)

Kitarsko popevanje in vokalno sledenje je dobrodošlo, če se ve, kako to ritmično izpeljati. In ti pubeci to prekleto vedo. Plesanje še zadnjega kroga je mladostno poskakovanje in post-najstniško vrtenje v dvojini, kakršno je večno, ampak tudi večno prepotrebno. Fantje iz Vipavske doline imajo ostrino, ne preveč, še vedno je to kitarsko popev(k)anje, toda vedo, kaj delajo. In slovenščina je tako toplo intonirana, poudarjena, rime na o pa kar kličejo po tem, da tole utegne mularija znati kar na pamet. Suada bi danes plesala drugače, o ja.

Komentarji

komentarjev