MUZU

Zmagovalni brat od pujse Pepe

»Saj veste, kako pravijo. Povsod je lepo. Samo doma ne.«

 Jure Godler je, če še ne veste, Commander. Finta je iz podkasta Opazovalnica. Nič narobe, ni sile, res, nič hudega, če ne veste ne kaj je podkast niti kaj je Opazovalnica. Bo že. Je dovolj le to, da veste, da je on Commander. Ker je. Zdaj pa sploh. Zakaj? Ker je rekel publiki, takoj, da “brez kihanja in kašljanja in plinov”. Da, plinov. In, da, Jure Godler je nenavadno človeški tip. Tople vode se ne da izumljati v kvizu tipa Milijonar. Je pa Godler tip, ki pač vodo odpira po angleško. Z dvema ročajema. In v premiernem Milijonarju je naredil nekaj, kar pri nas redko vidimo. Naredil je prekleto fejst fajn uro, ki je hitro minila in smo se ob njej celo nasmejali.

Čeprav pri Juretu Godlerju nikoli ne veš. Je to res on? Je to le poza? Finta Rudi? Je pa jasno nekaj. Jure Godler je najboljši Milijonar. Po Jonasu, jasno, ampak v času HD televizije, torej, je Jure Godler v svoji prvi uri kot voditelj Milijonarja naredil nekaj, kar je dandanes tako samoumevno, pa pogosto na naših televizijah ni. Jure Godler je res to, kar je. Je nenavadno priljuden ljudski človek. Ve, kaj je sendvič salama, čeprav ne gleda košarke. Nič več, nič manj. Je to. In je v svoji, khm, nenaravnosti tako prekleto naraven. Je tip, ki razume, da lahko nekaj nelagodja prevzame tudi nase.

Morda bi pregled slovenskega programskega kolaža tačas dal slutiti, da smo še vedno narod kvizov. Saj po svoje smo, gotovo, kajti če ne bi bili, ne bi kviz Vem delal reklame za Emo, ne bi Slavko Bobovnik šel direkt iz Odmevov špilat Jonasa Romiha in ne bi Mario Galunič vzel turški format kviza z grafiko iz leta 1997 in se tako boril za klene kvizkaste sobote, da je zdaj fasal še torke. Vse za gledalce, vse za gledanost in nič, ko gre za kaj res vznemirljivega.

Pa saj. Kviz (Lepo je biti) Milijonar je imel avro, hitmejkerstvo in popkulturni fenomen, ko je pač bil nov. Torej tako daleč nazaj, da je vmes pomešan z nostalgijo in se je za nazaj, kot večina stvari, zdel lepši in boljši. In s tem ne more tekmovati nihče, še zlasti ne z istimi fintami. Potem ostane le kričanje ali karkoli so se šli na nacionalki ali pa že pred tem, ko je Romih s svojim prijaznim pristopom bolj navijal za tekmovalce kot so ti sami zase. Ali pa vzameš prepoznavne face, Maria ali Slavka in čao.

Zdaj pa je, leta 2020, ko je Milijonar prišel do tretje sezone in smo si predvsem lahko zapomnili, česa vse ni vedel I.P. (ne bomo o tem, nima smisla), uletel Jure Godler. Tip, ki je, kar rad pove, res želel zadevo voditi. Ampak ne zaradi Jonasa. Če še niste utegnili razbrati iz okvirjev, izbire kravate, pozicije brade ali vsesplošnega pristopa, je Godler mahnjen na britanskost, kraljevskost, džentlmenskost. Skratka, Anglija. Kozmopolit je, Godler. Urbani človek, ki pa bo direktno povedal kaj o svojih Brežicah. Ob pravi priložnosti seveda.

Jure Godler je tak, kakršen je, da ti nikoli ni zares jasno, pri čem si, ali je to vse le ena medijska podoba, pa v bistvu ni, ker nam je to dala vedeti Opazovalnica, sedel v ponedeljek, 2. marca 2020, v nehvaležni zic voditelja Milijonarja. In kako je to storil? Tako, da si je sposodil Milijonarja in začel pokat štose. Ne na silo, ne preveč, ne kar nekaj. Tole so drobci, ki bi se jih dalo zložiti v Netflix/HBO specialko, če bi kdaj stvar prišla v tej obliki k nam.

Ni želel, nikoli, zasenčiti tekmovalcev. Ne. Prevzel je pa to nelagodje nase. Dal vedeti, ves čas, da prekleto ve, kaj dela. Je tip, ki je čakal na šanso leta in leta in ko jo je dočakal, je s škarjicami zadel. S polovice. Od prečke. Tak tip Godler pač je. TV faca, ki to ni. Ne gre za videza, pač pa zaradi njegove poze, ki pa ves čas izhaja iz vsebine. Godlerja gledaš, da čakaš, kaj bo povedal. In povedal je. Hawk! Ko so rešili prve hitre prste v treh in nekaj sekundah, kjer so morali zložiti po vrsti slovenske predsednike vlad, je zmagovalcu rekel: »Hitre prste ste rešili v treh sekundah. To je tri sekunde dlje kot traja slovenska vlada.«

To ni le sicer izi pizi poceni štos, ampak je štos, kakršnih je premalo še tam, kjer bi morali biti. Godler je to prinesel v Milijonarja. Skoraj standup. Tega niti Jonas ni imel, ker takrat tega nismo niti poznali, sploh pa ni poanta v primerjavi Jonas vs. Godler. Ne. Godlerju je uspelo leta 2020 narediti zanimivo uro s kvizom preživetega formata, ki je zdaj narejen zato, da vmes, ko tekmovalci švicajo, drndrdramo po telefonih, si krajšamo čas in smo nemirni, ker zadeva ne gre hitreje. Še zlasti pa nam gre na živce, če imamo zgovorne tekmovalce, ki še najbolj očitne odgovore rešijo s kilomeeeetrsko eliminacijsko metodo. Ampak to Godlerju godi. Začuda. Znajde se s tem folkom. Iz prve. Ko je padlo vprašanje, katera jed ni veganska, je po razkritju pravilnega odgovora »bulguri« rekel, da nič ne zamujamo tisti, ki nis(m)o vegani.

In ko je vprašal zgovornega tekmovalca, ki rad punco pelje dobro jest v naših krajih, kam gresta, je kar sam povzel z: »Povsod je lepo, samo doma ne«. Štos, ki ga ne pričakuješ. Malo tistega štancanja in pritiskanja na lasten račun. Prepotrebno, dobrodošlo, hej, skoraj nujno. Stik z ljudmi ima, ker pozna šoferski sendvič, četudi nima pojma o košarki. Pove, iskreno, da ne samo, da ima Jani Kovačič brke, da je bil njegov prfoks na gimnaziji in da je celo delal z njim, ampak da štikla Žare lepotec (super komad, bajdevej) pač ne pozna, a je vseeno trofil pravilen odgovor.

Sploh pa se je otepal pomoči voditelja. Ne na silo, ne iz nerodnosti, ampak zato, da ne bi ugotovili, česa vse ne ve. Ker Jure Godler, spet smo pri Opazovalnici, ve svašta. Na koliko je bil uglašen Mozart. Kateri deodorant je zares pravi in zakaj ga je treba naročiti po internetu. Kakšna je pižama za prave moške. In še in še. Ne ve pa, pojma nima, katero številko nosi Goran Dragić pri Miamiju. »Je pa imel trojko v reprezentanci!« se je pohvalil, a takoj priznal, da mu je to vse povedal računalnik. Ni bil nekaj več. Ni bil narejen. Sploh pa, ko je bilo vprašanje, kako je ime bratu pujse Pepe in je bil med odgovori tudi Jure. Torej – on. »Stvar je v tem,« je dejal, »da sploh nisem vedel, da sem brat pujse Pepe.«

Ko so ga zajebavali v Opazovalnici kolegialno, da Milijonar niti imena nima točnega, ker ne prinaša milijonov, je Godler v živo (!) sijajno seštel: »Ja, če prideš in zmagaš desetkrat, potem si.« Gladko je v svojem prvem Milijonarju, ko je tekmovalec vedel, da je šestdeseta obletnica poroke diamantna, sam sebi odgovoril, kako se reče osemdeseti obletnici: »Znanstvena fantastika.« In ko je debatiral o tem, kam gre tekmovalec s punco rad na izlet, je ob omembi Dalmacije pisnil: »Nimam afinitete do Dalmacije. Zbiljsko jezero je moj domet.«

Na srečo Planet TV, ki ga čaka negotova usoda, je njegov domet še precej več. Kdo ve, kakšna bo gledanost, ko bo kviz tekel in živel svoje življenje in bodo ljudje gledali prijatelje, kako so obogateli ali šli, kot prvi tekmovalec, ki je presigurno kiksnil, “žal brez vsega”. Ja. Jure Godler kotira vse tja do Bondiade, ampak zna biti tudi Cankar. In to je danes več kot dovolj. Je, v bistvu, odlično. 

 

Komentarji

komentarjev

3440 views